Otobüs biletlerine tavan fiyat uygulaması getirildi

Otobüs biletlerine tavan fiyat uygulaması başlatıldı. Tavan fiyat mesafeye göre uygulanacak

Tebliğe göre 101-115 km arası seyahatlerde 84 TL'den başlayan tavan fiyat 2,000 km üzerinde 441 TL ile son buluyor / Fotoğraf: AA

Yolcu bilet ücretlerinde fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçilmesi amacıyla, karayolu taşımacılığında 3 ay süre ile tavan ücret tarifesi getirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uygulama Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Karayoluyla yolcu taşımacılığı alanında uygulanacak tavan ücret tarifesi hakkında tebliğ ile getirildi.

Tebliğe göre 101-115 km arası seyahatlerde 84 TL'den başlayan tavan fiyat 2,000 km üzerinde 441 TL ile son buluyor.

Uygulama 3 ay sürecek.

tarfe.jpg
Tablo: DÜNYA

 

Geçen yıl da pandemi kısıtlamaları nedeniyle bilet fiyatlarındaki fahiş artışı nedeniyle tavan fiyat uygulamasına geçilmişti.

"Tavan fiyat uygulaması bizi batırır"

Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım Bloomberght'den Cemre Nur Karaca'ya dün yaptığı açıklamada temsilcilerinin maliyetlerinin çok arttığını, pandemide uygulanan yarım kapasite yolcu kısıtlamasıyla beraber sektördeki şirketlerin batma noktasına geldiğini söylemişti..

Yıldırım “Tavan fiyat uygulanmasın demiyoruz biz de herkesin uygun ve konforlu bir biçimde seyahat etmesini istiyoruz. Ancak 2019 fiyatlarıyla değil. Şu anki koşullar hesaplanarak tavan fiyat uygulaması gelsin. Rekabetin bu kadar yoğun olduğu bir alanda bu uygulamanın gelmesi doğru değil. Şu an her bütçeye uygun otobüs fiyatı bulunuyor 80 liraya seyehat eden de var 130 liraya eden de. Yolcu hangi konforda hangi firmayla kendi kararını verebiliyor. İsteyen aynı mesafeyi daha konforlu ve biraz daha pahalıya gider isteyen daha uyguna daha az konforu gider” açıklamasında bulundu.

"Gerekirse eylem yaparız"

Sektördeki birçok temsilciyle görüştüğünü ve hemen hepsinin bu durumdan şikayetçi olduğunu söyleyen Yıldırım “Bu uygulamanın gelmesi demek sektördeki çoğu firmanı batması ya da küçülmeye gitmesi demek. Bu da işsizliğe sebebiyet verecek. Tavan fiyat uygulaması hakkaniyetli bir biçimde uygulanmazsa bu konuda gerekiyorsa eylem yaparız” dedi.

"Yatan araçlar için de vergi ödüyoruz”

Pandemide çalışmayan otobüsler için dahi motorlu taşıtlar vergisi ödendiğine dikkat çeken Mustafa Yıldırım, “Ticari araçlardan motorlu taşıtlar vergisi alınması bize göre uygun değil. Biz sonuçta ticaret yapıyoruz kazanıyoruz ve vergilerimizi veriyoruz. Bir sanayi kuruluşu üretimi için kullandığı makine için makine vergisi veriyor mu? Bu alanda da düzeltme veya indirim uygulanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

Independent Türkçe, Bloomberg HT

DAHA FAZLA HABER OKU