Dünyanın ilk denizaltı Uber'i görücüye çıktı

Avustralya'nın Büyük Set Resif’inde “scUber” ile yolculuk yapan Sarah Reid dünyanın ilk Uber denizaltısını deneyimledi

Sarah Reid - The Independent 

Bindiğim Uber aracında sürücünün bir PlayStation 4 kontrolörüyle aracı hareket ettirdiğini görmek beni önce biraz endişelendiriyor. Özellikle de Mercan Denizi’nin 11 kulaç (yaklaşık 2 metre) derininde aracımızla ilerlerken. Sonra bunun bilindik Uber seyahatlerinden biri olmadığını kendime hatırlatıyorum.

Avustralya’nın Büyük Set Resifi’nde bulunan Heron Adası’nda 27 Mayıs’ta halka tanıtılan scUber dünyanın ilk ortak kullanımlı denizaltı hizmeti.

Uber uygulaması üzerinden kişi başı bin dolara (yaklaşık 6 bin TL) alınabilen hizmetle iki kişi bir saat boyunca su altındaki turla denizin tadını çıkarabiliyor.

Açıkçası bir scuba ve şnorkel dalgıcı olarak scUber tecrübesinden bu kadar etkileneceğimi düşünmemiştim.    

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyük Set Resifi Deniz Parkı İşletmesi’ndeki en üst düzey bilim insanı David Wachenfeld ve Heron Adası’ndan kalkan scUber’a binen ilk kişilerden birinin, yolculuğu “Kayıp Balık Nemo’dan Bond’a geçiş yapmak” diye tanımlaması bende merak uyandırıyor.

Helikopterle Gladstone’un 72 kilometre uzağındaki Heron’a getirildiğimde beni, pilotum olacak Kanadalı okyanus kaşifi Erika Bergman karşılıyor.  

Bergman elektrikli bataryayla çalışan aracı ustalıkla yönetirken, bir yandan da gülümseyerek, “Bir denizaltını yönetmek, karada araç kullanmaktan çok uçmaya benziyor. Ayrıca burada yollar yok” diyor. 

 

 

Öğlen vakti resifte etrafımızda bin 500 farklı balık türüyle birlikte ilerliyoruz. Mercan kayalıkları üzerinden geçerken, mavi bir mercan mantarının altında dinlenen boru balığını fark ediyoruz. Birden şimdiye dek gördüğüm en küçük sarı rahip balıkları sürüsü bir mercan kayalığını kaplıyor. Erika, scUber’ın küre şeklindeki ön camı sayesinde deniz canlılarının olduklarından küçük ve yakın göründüğünü söylüyor.

Sanki her şey gerçek üstü. Beynim gördüklerini algılamak için mi çabalıyor yoksa bu mide bulantısı geçireceğimin bir işareti mi, emin olamıyorum. Kendimi biraz sersemlemiş hissediyorum. Büyük Resif’i sıcak ve kuru kalarak farklı bir açıdan gördüğüm bu yolculuğun fiyatının çok düşük olduğunu düşünüyorum. Gördüklerimiz hakkında konuşabilmek ve bir şnorkel maskesi takmak zorunda olmamak da bu deneyimin artıları.

Erika’ya uygulamada 5 üzerinden tam puan veren ve scUber’ı deneyimleyen ilk kişilerden Terry ve Kym Purcell bu görüşüme katılıyor.

 

 

Hayatının büyük bir kısmını burada geçirmiş Terry, “Scuba dalışlarından döndükten sonra Kym’e tüm gördüğüm muhteşem şeyleri anlatırdım. Dalış yapmayan birine bunları anlatmak zordur ama bugün ona bunları gösterebildim” diyor.

Tıbbi sebepler yüzünden dalış yapamayan Kym de deneyimi, “olağanüstü” diye tanımlıyor.

 

 

Her yolculukta resiften veri de toplayan scUber’ın bölgeye yılda ekstra 1,4 milyon ziyaretçi çekmesi bekleniyor.

Heron Adası’nda 3 Haziran’a kadar hizmet verecek scUber, 9 ila 18 Haziran arasında da Agincourt Resif’inde seyahatseverlerle buluşacak. Ücrete dahil olan hizmetler, Tesla'nın bir Uber aracıyla kaldığınız yerden alınma ve aynı yere bırakılma, helikopterle Heron’a yolculuk veya Douglas Limanı’ndan Agincourt Resef’ine bot transferi ve scUba yolculuğunu içeriyor.

 

 

Uber’in 2015’te Cannes Film Festivali’nde tanıtımını yaptığı UberCopter’i piyasaya ne zaman süreceği ise belirsizliğini koruyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/ausandpacific

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU