Barış Atay’dan, Bakan Ersoy’a: Siz ancak otelcilik yapabilirsiniz

Bakan Ersoy’u eleştiren Barış Atay, “Sizin bu ülkede herhangi bir sanatsal disiplini, kültür politikasını temsil etme yeterliliğiniz yok. Siz ancak otelcilik yapabilirsiniz” dedi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, kültür ve sanat emekçilerinin koronavirüs salgının başından itibaren yaşadıkları sorunlara ilişkin konuşurken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a da “Siz anca otelcilik yapabilirsiniz. Müzisyenlere, tiyatroculara reva gördüğünüz toplanda 26 milyon liralık destek sizin ucuza kapattığınız otellerin bir senelik tadilat parasını karşılamaz. Eğer insanca yaşanılabileceğini düşünüyorsanız gelin biz size reva gördüğünüz bin lirayı verelim siz onunla yaşayın” diyerek seslendi.

“Ali Cem Köroğlu’nun hayatını kaybetmesi bir cinayettir”

Konuşmasında Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren Devlet Tiyatroları Dekoratörü Ali Cem Köroğlu’nu anan Barış Atay, “Bu iktidar tarafından ‘takdir-i ilahi’ olarak değerlendirebilir fakat bu bize göre bir cinayettir, bir cinayetin zincirleme şeklinde tezahürüdür” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet tiyatrolarında yaşanan sorunların Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un aldığı kararlar nedeniyle meydana geldiğini belirten Atay, “Bu hanımefendi çok uzun zamandır Devlet Tiyatroları Genel Müdürü’nü ve kurum müdürlerinin tamamını baypas ederek her şeyi kendi emirleri doğrultusunda yaptırmayı iş edinmiş. Aslında devlet tiyatrolarının pandeminin başından bu yana ısrarlı bir şekilde çalışmasının herhangi bir önlem alınmamasının, oyuncuların ya da sahne arkası çalışanların kendi imkanlarıyla mücadele etmesinin nedeni Özgül Özkan Yavuz’un devlet tiyatroları üzerindeki ısrarı ve baskısıdır” dedi.

 “Bakanlık sanat emekçilerini korumak zorunda”

Türkiye’nin 9 aydır çok ciddi bir salgınla karşı karşıya olduğunu belirten Barış Atay, salgın döneminde tiyatro sanatçılarının, sinema sanatçılarının, set emekçilerinin ve müzisyenlerin haklarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunmak zorunda olduğunun altını çizdi.  Atay, “Korumalı demiyorum, korumak zorunda diyorum. Bakanlığın görevi esasen budur” dedi.

Atay,  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın  2021 yılı bütçesinin  1,7 milyar lira artışla  6 milyar 828 milyon liraya yükseldiğini, ancak bu bütçeden tiyatro ve müzisyenler için ayrılan payın sadece  26 milyon lira olduğunu belirtti.

“Kültür ve Sanat’la ilgisi olmayan bir bakan”

Konuşmasında turizm patronları için Cumhurbaşkanlığı tarafından karşılanan yardımları sıralayan Barış Atay şunları söyledi:

Bakan Ersoy’un otelleri açtığını biliyoruz ama Cumhurbaşkanlığından turizm için ne gibi destekler çıkarttırmış? 12 ay ödemesiz 10 milyar lira kredi, KDV’ler 6 ay ertelenmiş, sigorta primleri ertelenmiş, uçuşların yasak olduğu dönemde iç hat uçuşların KDV’si %1’e indirilmiş ayrıca kısa çalışma ödeneği verilmiş. Tiyatro oyuncularına ne verilmiş, hiç! Set emekçilerine ne verilmiş, hiç! O şartlarda dizi çektirmeye devam ettiler, hiçbir yaptırım ya da tedbir olmadan herkesin kendi imkanlarıyla test yaptırmasını beklediler. Neden? Çünkü Mehmet Nuri Ersoy kültür bakanı değil, turizm bakanı. Kültür ve sanatla alakası olmayan bir bakandan bahsediyoruz.

‘İnsanlar sizden sadaka istemiyor”

Kültür ve sanat emekçilerinin taleplerine karşılık verilmezken, şirketlerin vergi borçlarının silindiğini hatırlatan Atay, “Ama Yıldırım Demirören’in piyangosuna vergi muafiyeti var” dedi.

Tiyatroların vergi ertelemesi taleplerinin karşılanmadığı ve sadece KDV indirimi yapıldığını söyleyen Barış Atay,  “Tiyatrolar kamusal alandır. Tiyatrolar market, bakkal değildir. Herkesin devlet tiyatrosunda olma şansı olmadığına göre, demek ki özel tiyatroları kamusal işletme statüsüne alıp bunula ilgili çalışma yapmak zorundasınız. Mesela bu Anakara Sanat tiyatrosunun 58 yıl sonrasında kapanmasını engeller. İnsanlar sizden sadaka istemiyor, insanca yaşam hakkı istiyorlar. Bunu alacağımızdan da hiç şüpheniz olmasın” diye konuştu.

“Erdoğan nasıl sanat için karar verebiliyor”

Atay, devlet tiyatroları ile özel tiyatrolar arasındaki karmaşaya ilişkin ise şunları söyledi:

Devlet Tiyatroları’nın doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlanmasını da eleştiren Atay, “Devlet Tiyatroları Cumhurbaşkanına bağlı. Neden? Erdoğan tiyatrocu mudur? Sinema oyuncusu mudur? Balet midir? Modern dansçı mıdır? Cumhurbaşkanının Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera Balesi’nin ya da özel tiyatrolarla ilgili bir karar alma hakkı sanatla olan hangi ilişkisinden gelmektedir? Böyle bir kepazelik olamaz diyeceğim de Türkiye’de yaşıyoruz sonuçta.

“Siz ancak otelcilik yapabilirsiniz”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bakanlık görevine geldiğinden itibaren performansının ‘garabet’ olduğunu savunan Barış Atay, Bakan Ersoy’un ticari şirketlerinin faaliyetlerini sürdürmesini de eleştirdi.

Bakan Ersoy’un kardeşinin şirketi önünde alacakları için eylem yapan çalışanların gözaltına alınmasını hatırlatan Atay, şunları söyledi:

“Mehmet Nuri Ersoy bakanlık yapıyormuş gibi davranacağına önce kapısının önünü temizlesin. Ama temizlemek derken polise talimat vererek işçileri gözaltına aldırmasın. Bir zahmet kardeşine ‘Öde parayı, bu kadarı da ayıptır’ demesini bekliyoruz.

Mehmet Nuri Ersoy’a çok net söylüyorum; sizin bu ülkede herhangi bir sanatsal disiplini, kültür politikasını temsil etme yeterliliğiniz yok. Siz ancak otelcilik yapabilirsiniz. Müzisyenlere, tiyatroculara reva gördüğünüz toplanda 26 milyon liralık destek sizin ucuza kapattığınız otellerin bir senelik tadilat parasını karşılamaz. Eğer insanca yaşanılabileceğini düşünüyorsanız gelin biz size reva gördüğünüz bin lirayı verelim siz onunla yaşayın”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU