Fransa'da koronavirüs kısıtlamaları kilisede ayin yapılarak protesto edildi

Birçok ilde kilise önlerinde toplanan Katolik toplumu halkalar oluşturarak yanan mumlar eşliğinde ilahiler söyleyip dua yaptı

Fotoğraf: AFP

Fransa'da Katolik toplumu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle nedeniyle getirilen tedbirleri ayin yaparak protesto etti.

Fransız basınındaki haberlere göre, topluluk Lyon, Bordeaux ve Toulouse başta olmak üzere birçok kentte kiliselerde toplandı.

Sokağa çıkma kısıtlamasına ve kamusal alanda toplanma yasağına tepki gösteren kalabalık, Kovid-19 nedeniyle dini kutlamalara getirilen yasağı, kalabalık ayinler düzenleyerek deldi.

Kiliselerin önünde bir araya gelen kalabalık, halkalar oluşturarak yanan mumlar eşliğinde ilahiler söyleyip dua yaptı.

Diğer yandan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in pazartesi günü "kaçak ayinler" ve kiliselerin toplu ibadete açılması konusunu görüşmek için Katolik cemaatinin önde gelen temsilcilerini kabul etmesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

Darmanin, geçen hafta ülkedeki birçok kilisede, yasağa rağmen salgın kurallarına riayet edilmediği ayinlerin görüntülerinin internette yayılması üzerine, "Bir kilisenin önüne inananları uyarmaları için polis ve jandarmayı göndermek istemiyorum. Ancak bu durum tekrarlanır ve cumhuriyet yasalarına aykırı hal alırsa bunu yaparım" demişti.

Katolik Aile Dernekleri (AFC), Kovid-19 karantinası kapsamında kiliselere getirilen ayin yasağının kaldırılması için Danıştay'a başvurmuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU