Karar yazarı: Millet para bulamazken devlet bu müteahhitlere nasıl para bulabiliyor?

“Bu sözlü beyanların sorumluları nasıl hesap verecek? Bu zararları kim ödeyecek?”

Fotoğraf: AA

Karar yazarı İbrahim Kahveci, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vatandaşların maddi olarak oldukça güçsüz duruma geldiğine dikkati çekerken devletin bazı müteahhitlere milyarlarca lira aktardığını söyledi.

Kahveci, bugünkü köşe yazısında “Mesela ekonomi iyiyken Hazine garantili müteahhitlere verdiğimiz işlere bugün para nasıl bulabiliyoruz?” diye sordu ve şunları söyledi:

Oysa para içinde yüzdüğümüz o yıllarda “Para yok” diye bir kaç müteahhide verildi bütün bu işler. Ama bugün gerçekten para yokken bu müteahhitlere milyarlar bulunup ödenebiliyor. Nasıl iş ama!

Kahveci, yazısında üç soruyu gündeme getirdi:

Türkiye’ye yılda 70 milyar dolar dışarıdan para gelirken ve ortalık adeta para kaynarken devlet nasıl para bulmadı? Devlet para bulamazken bir kaç müteahhit nasıl bu kadar büyük işleri aldı ve paraları bulabildi? -Bunlar ihalelerin yapıldığı döneme ait sorular.

Bugün pandemide Millete para bulamazken, bankaya gidin kredi kullanın derken devlet bu müteahhitlere nasıl para bulabiliyor? Hem milyarlarca lirayı...

Hiç merak etmeyin en fazla üç yıl garanti ödemesi yapılır, sonra bu yollar - köprüler verilen garantileri doldurur denildi. Ama yıllar geçiyor ve garanti ödemeleri azalacağına artıyor. İyi ama bu sözlü beyanların sorumluları nasıl hesap verecek? Bu zararları kim ödeyecek?

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU