MHP’li Akçay: Cumhur İttifakı bir sistem ittifakıdır

Akçay, TBMM’de yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne keyfi ve günlük siyasi dürtülerle değil, bir zaruret sonunda geçildiğini ifade etti

Fotoğraf: AA

24 Haziran Seçimlerinin yıldönümü nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Cumhur İttifakı; ne seçim ittifakıdır ne de iktidar koalisyonudur. Cumhur ittifakı bir sistem ittifakıdır” dedi.   

Cumhur İttifakı’nı “Türkiye ve Türk Milleti’nin ortak paydasında, bir ideal ve değer birlikteliği, milli mutabakat zeminidir” ifadeleriyle niteleyen Akçay, “Değerler zeminine dayalı, ilkeli, tutarlı, şeffaf, dürüst ve kurucu ittifaktır” dedi.

“24 Haziran seçimlerinde milli irade güçlü şekilde teşekkül etmiştir” diyen Akçay, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak açıklamada bulundu.

24 Haziran Seçimlerinde milli iradenin güçlü şekilde teşekkül ettiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “ 24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinin, siyasi ve demokrasi tarihimizde somut ve önemli bir yeri bulunmaktadır. Aziz Milletimiz,16 Nisan 2017 halk oylamasıyla Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine “evet” demiş, 24 Haziran 2018 genel seçimleriyle de bu karar teyit ve teşhir edilmiştir.  24 Haziran seçimlerinde milli irade güçlü şekilde teşekkül etmiş, yürütme erki yüzde 53 oyla iktidara gelmiştir. TBMM’deki parti sayısı 11’dir ve 5 parti grup kurmuştur. TBMM yüz yıllık tarihinde yüzde 95 gibi en yüksek temsiliyete ulaşılmıştır. TBMM yüksek temsiliyete, çoğulculuğa, uzlaşmacı bir yapıya ve kuvvetler ayrılığına sahiptir. Bu özelliğiyle Meclisimiz daha demokratik daha güçlü ve daha fonksiyonel hale gelmiştir” dedi.

“Sistem 4 sütun üzerine inşa edilmiştir”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 4 sütun üzerine inşa edildiğini söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “24 Haziran 2018 Seçimleriyle yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 4 sütun üzerine inşa edilmiştir; 1-Yönetimde istikrar-Temsilde adalet, 2-Güçlü Yasama, Güçlü Yürütme, Güçlü Yargı 3-Denge ve Denetim Mekanizması 4-Demokratik Uzlaşma ve Siyasi İstikrar” ifadelerini kullanarak şunları kaydetti:

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine neden, nereden ve nasıl geldik? Bu sorulara açıklık getirmek için, yaşadığımız tarihi, siyasal süreçlere ve hadiselere bakmamız gerekmektedir. Geçen yüzoniki yıl içinde demokrasimiz ve siyasi hayatımız çok sayıda darbelerle, muhtıralarla, vesayet girişimleriyle kesintiye uğramış, yapısal sorunlar nedeniyle çıkan hükûmet krizleriyle siyasal istikrar sağlanamamıştır. Eski sistemle daha fazla mesafe alamayacağımız 15 Temmuz hain fetö darbe girişimiyle de iyice ortaya çıkmıştır. Yasama, yürütme ve yargı arasındaki yetki ve sorumluluk çizgilerinin belirgin şekilde netleştirilmesi mecburiyet hâline gelmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Cumhur İttifakı’nın ve milletimizin eseridir. Cumhur İttifakı; ne seçim ittifakıdır ne de iktidar koalisyonudur. Cumhur ittifakı bir sistem ittifakıdır. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum ve tekrarlıyorum: Cumhur İttifakı bir sistem ittifakıdır. Türkiye ve Türk Milleti ortak paydasında, bir ideal ve değer birlikteliği, milli mutabakat zeminidir. Değerler zeminine dayalı, ilkeli, tutarlı, şeffaf, dürüst; kalıcı ve kurucu ittifaktır.

“Bu sisteme keyfî olarak, günlük siyasi dürtülerle değil, bir zaruret sonunda geçilmiştir”

“Eski sistemde alışık olduğumuz seçim sonrası hükümet kurma tartışmaları, siyasi krizler, demokrasiyi tıkayan girişimler tarihe karışmıştır” ifadesini kullanan Akçay, şu ifadeleri kullandı:

Seçimin akabinde Cumhurbaşkanı kabinesi süratle teşkil etmiş; ülke gündemine, temel konulara odaklanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi; milli güvenlik, dış politika ve ekonomi ile ilgili etkin, hızlı, uyumlu ve isabetli kararların alınmasını kolaylaştırmıştır. Hızlı ve etkin karar alma mekanizmasıyla ekonomi politikalarının, dönüşüm ve değişim sürecinin daha koordineli bir şekilde yönetilmiştir. Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle dış politikada daha etkin ve belirleyici hale gelmiştir. Türkiye, başta Mavi Vatan, Libya, Suriye ve Irak olmak üzere bölge ve dünya politikasında belirleyici olmuştur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin güçlü yapısı, etkin ve dinamik karar alma süreci nedeniyle başta fetö ve pkk olmak üzere terör örgütleriyle etkin bir mücadele yürütülmüştür. Bu sistem, Korona virüsü salgını ile verilen mücadelede bir kez daha rüştünü ispat etmiş, devlet-millet uyumu ve işbirliği ile kararlı adımlar atılmıştır. Bu sisteme keyfî olarak, günlük siyasi dürtülerle değil, bir zaruret sonunda geçilmiştir. Yapacağımız iş, bu sistemin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşip işletilmesine çalışmaktır. Türkiye, 2023 seçimlerine kadar geçireceği istikrarlı dönemde çözüm bekleyen birçok temel problemi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle aşabilecektir.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU