George Floyd protestoları sonrası Amazon’da “biber gazı” satışları patladı

46 yaşındaki siyah Amerikalı George Floyd’un beyaz bir polis tarafından öldürülmesinin ardından ülkede bir haftadır devam eden saldırılar, Amazon’da biber gazı ve “Nefes alamıyorum” tişörtlerinin satışlarını artırdı

Fotoğraf: Amazon

ABD’nin Minneapolis kentinde Afroamerikalı George Floyd’un bir polis tarafından öldürülmesinin ardından tüm dünyaya yayılan ırkçılık karşıtı protestoların etkisi alışveriş alışkanlığında da kendini gösterdi. 

Dünyanın en büyük online alışveriş sitesi Amazon, “biber gazı spreyi” stoklarını artırırken, “Black Lives Matter” (Siyahların Hayatları Değerlidir) yazılı ürünlere talep arttı. 

Protestoların giderek sertleşmesi, polisin orantısız güç kullanması ve bazı dükkanlarda yağmalamanın yaşanması nedeniyle “Spot ve Outdoor” kategorisinde en fazla satılan ürün “biber gazı spreyi” olurken, şok tabancası 44’üncü sırayı aldı. 

Amazon’un “En fazla satılanlar” sayfasında ise “I can’t breathe” (Nefes alamıyorum) tişörtleri en çok satılan 10 ürün arasında. 

Bir markette harcadığı 20 dolarlık banknotun sahte çıkması üzerine polis tarafından gözaltına alınan, yaklaşık 9 dakika boyunca yerde boğazına bastırılmış şekilde bekletilen 46 yaşındaki Floyd’un son sözleri “Nefes alamıyorum”du. 


“Kitaplar” kategorisinde is en çok satan eser, Robin DiAngelo'nun 2018’de yazdığı “White Fragility: Why It’s So Hard for White People to Talk About Racism” (Beyaz Kırılganlığı: Irkçılıkla ilgili konuşmak beyazlar için neden bu kadar zor?) oldu. 

New York doğumlu yazar Ibram X. Kendi’nin “How to Be an Antiracist” (Nasıl ırkçılık karşıtı olunur?) adlı kitabı ise üçüncü sırada. 

Bobbi Jane Kates’in 1992’de kaleme aldığı çocuk kitabı “We’re Different, We’re the Same” (Farklıyız, Aynıyız), en fazla satılan yedinci kitap. 

Ne olmuştu?

25 Mayıs’ta gerçekleşen olayda George Floyd'un girdiği bir markette çalışanlar, Floyd’un kasada ödeme yapmak için verdiği 20 doların sahte olduğunu fark edip polise haber verdi.

Olay yerine gelen dört polis memurundan 44 yaşındaki polis memuru Derek Michael Chauvin, Floyd'u gözaltına almak istedi.

Chauvin'in Floyd’u yere yatırdıktan sonra dizini boynuna bastırdığı görüntüler çok kısa süre sonra sosyal medyada yayıldı. 

Dokuz dakikalık video boyunca “Nefes alamıyorum” diyen Floyd'un yaklaşık üç dakika boyunca hareketsiz kaldığı görülüyor. 46 yaşındaki ABD’li, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. 

Görevden alınan Chauvin, tutuklandı ancak protestocular, olay anında orada olan diğer üç polisin de ceza almasını istiyor. 


Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU