Sırrı Süreyya Önder: AKP çift joker çekse de bu eli bitiremez

Eski HDP’li vekil, yeni bir çözüm süreci gerçekleşeceğine inancının tam olduğunu söyledi

Fotoğraf: Twitter

Eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, AK Parti hükümetinin “gidici” olduğu görüşü dile getirdi ve “Çift joker çekse bile bu eli bitiremeyecekler" dedi.

Önder’in, Diken yazarı Kemal Göktaş ile birlikte yaptığı ‘Sırrı Süreyya Önder Anlatıyor’ podcast dizisinin dördüncü ve son bölümü kisadalga.net ve Kısa Dalga’nın podcast platformlarında yayınlandı.

Programda Önder’in “Yakın dönemde bir çözüm süreci ya da barış için yeni bir arayış olabilir mi” sorusuna yanıtı şöyle oldu:

En az 2012’deki kadar umut sahibiyim. Barış ciddi bir ihtimal olarak belirdiğinde insanlar nelerin yapılması gerektiği konusunda dünden daha fazla feraset sahibiler.

Önder, hükümete ilişkin görüşlerini de şöyle ifade etti:

AKP gidici. Bunun için kahin olmaya gerek yok. Yani bir okey tabiriyle söyleyeyim, çift joker çekse bile bu eli bitiremeyecekler. Ama beni orası ilgilendirmiyor, hani AKP cenahı üçe bölünmüş, 13’e bölünmüş, bunun bizi birinci dereceden ilgilendirmemesi gerektiğini düşünüyorum. Buradan bize bir fayda yok. İki sütun halinde düşünceler oluşmuş, bloklar oluşmuş ve birbirine geçişkenliği az. Akraba evliliği ile yürüyeceğimiz bir yol yok, melezleşmesi lazım Türkiye’de sol muhalefetin. AKP’ye oy veren seçmenlerden ne kadarını ikna edebileceğimizle yakından alakalı. Bu da onları kandırmaktan geçmiyor, onlara kendimizi doğru ve yeterli anlatmaktan geçiyor.

Bizim bel bağlayacağımız alan burası olmalı. Düşünce yoğunlaşmamızı buralara kaydırmamız lazım. Solda bunun eksikliği ve bir ihtiyaç olarak kabulu epeydir tartışılan bir konuydu. ÖDP’deki bu tartışmanın, Sol Parti’ye evrilen sürecin önemli olduğunu düşünüyorum. Daha geniş tartışmaları ve daha geniş bir çeperi hedefleyecek bir birlikte yol yürüme talebinin ve gerçekliğinin daha geniş kesimler tarafından kavranılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. HDP bunun bir mikro örneğiydi. Kendi çeperi dışında oy alma pratiğine sahip tek partiyiz biz. Yani yüzde 5’lerden yüzde 13’e çıkarmak, kendini neredeyse üçe katlamak görmezlikten gelinecek bir deneyim değildir.

kisadalga.net

DAHA FAZLA HABER OKU