Netanyahu'dan ‘tarihi barış anlaşmaları’ vaadi

Seçim kampanyasını başlatan İsrail Başbakanı Netanyahu daha fazla Arap ülkesiyle tarihi barış anlaşmaları imzalamayı vaat etti. Netanyahu, “Hiç vakit kaybetmeden Ürdün Vadisi ve Ölü Deniz'in kuzeyinde egemenliğimizi ilan edeceğiz” dedi

Fotoğraf: Reuters

İsrail’de 2 Mart’ta yapılacak seçimler için kampanyasını başlatan Binyamin Netanyahu, daha fazla Arap ülkesiyle "tarihi barış anlaşmaları imzalama" vaadinde bulundu.

Yedioth Ahronoth Gazetesi'nin haberine göre, Netanyahu, liderliğini yaptığı Likud Partisi'nin seçim kampanyasını başlattı.

Netanyahu kampanya kapsamında yaptığı konuşmada, daha fazla Arap ülkesiyle "tarihi barış anlaşmaları imzalama", "ABD ile bir savunma ittifakı kurma" ve "İran'ı nihai olarak dizginleme" vaatlerinde bulundu.

Ürdün Vadisi'yle ilgili de konuşan Netanyahu şu ifadeleri kullandı:

Hiç vakit kaybetmeden Ürdün Vadisi ve Ölü Deniz'in kuzeyinde egemenliğimizi ilan edeceğiz.

Hiçbir Yahudi yerleşim birimini boşaltmamakla kalmayacak bilakis bu bölgelerin tamamında; Gush Etzion, Ma'ale Adumim, Ariel ve diğer yerleşim birimlerinde İsrail kanunlarının uygulanmasını sağlayacağız.

İki rakip de ‘ilhak’ dedi

İsrail'in, Mısır ve Ürdün dışında hiçbir Arap ülkesiyle diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 17 Eylül 2019'da yapılan seçimler öncesi Ürdün Vadisi ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin ilhakını vadetmişti.

21 Ocak’ta partisinin kurmaylarıyla Batı Şeria'daki Ürdün Vadisi'ne giden Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz da seçimleri kazanması halinde Ürdün Vadisi'ni ilhak edeceğini söylemişti.

Hükümet kurulamadı, sandık geldi

İsrail'de geçen yıl biri 9 Nisan, diğeri de 17 Eylül'de olmak üzere iki ayrı erken seçim yapılmış, ancak hem Netanyahu hem de rakibi Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz hükümeti kurmakta başarısız olmuştu.

Bunun üzerine ülke tarihinde ilk kez hükümeti kurma görevi meclise verilmiş, bu adımın da başarısız olması üzerine yeniden erken seçim kararı alınmıştı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU