Yurtdışındaki Ukraynalı erkekler tepkili: "Peşimize düştüler"

"Savaşta esir düşüp işkence görmekten korkuyorum"

Kiev yönetimi, yeni seferberlik yasasının askere alım sürecini "daha adil hale getirdiğini" savunuyor (AFP)

Amerikan gazetesi Washington Post (WP), Kiev yönetiminin yurtdışında yaşayan askerlik çağındaki yurttaşlara getirdiği pasaport kısıtlamasının, Ukraynalı erkeklerden tepki topladığını yazdı. 

Haberde, uygulamanın yurtdışındaki Ukraynalı erkekler üzerinde "ülkelerine dönme baskısı oluşturduğu" belirtildi.

Soyadının paylaşılmasını istemeyen 42 yaşındaki Aleksandr, 24 Şubat 2022'de başlayan savaştan önce Avusturya'ya yerleştiğini belirterek şunları söyledi: 

Bunu 'Ne halt yerseniz yiyin' yaklaşımıyla yaptılar. Bize adeta 'Sizi artık yakalayacağız, sizi cezalandıracağız' diyorlar. En büyük korkum ölmek değil, savaşta esir düşüp işkence görmek.

Polonya'da yaşayan 38 yaşındaki Andriy de Kiev yönetiminin kararını eleştirerek "Sevdiğim ve değer verdiğim ülke, incinmiş bir ergen gibi davranıyor" dedi. 

Soyadının paylaşılmasını istemeyen Ukraynalı, "Devletim beni hain olarak görüyorsa bunu kabullenmem zor" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sadece adını paylaşan Saveliy ise Ukrayna'nın içinde bulunduğu durumu anladığını söyledi. Birleşik Krallık'ta yaşayan 35 yaşındaki Ukraynalı, "Bu karar kısmen de olsa denge kurmakla ilgili. Ukrayna'daki erkeklerin bu şekilde yaşaması adil değil" dedi.

Ukrayna'da 10 Nisan'da parlamentoda düzenlenen oturumda sıkılaştırılmış seferberlik yasası 351 milletvekilinden 283'ünün oyuyla kabul edilmişti. 

Yasa kapsamında 18 ila 60 yaşındaki Ukraynalı erkeklerin her zaman yanlarında bir askerlik kayıt belgesi taşımaları zorunlu hale getirilmişti. Yurtdışında yaşayan ve bu belgeye sahip olmayan kişilerin yeni pasaport alamayacağı bildirilmişti. 

Söz konusu yaş aralığında askerlik hizmetinden sorumlu kişiler, sadece askerlik sicil bilgilerini güncellemeleri halinde Ukrayna'nın yabancı diplomatik kurumlarında konsolosluk hizmeti alabilecek. Yasa 18 Mayıs'ta yürürlüğe girecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, parlamentonun kabul ettiği seferberlik yaşının 27'den 25'e düşürülmesiyle ilgili yasayı da 2 Nisan'da onaylamıştı.


Independent Türkçe, Washington Post, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU