Papa Francis, kendisini eleştirenlerin "intihara meyilli" olduğunu söyledi

"Dogmatizme kapılmamalıyız"

Papa, liderliğini eleştiren piskoposları görevden almasıyla da gündem olmuştu (AFP)

Papa Francis, kendisini eleştiren muhafazakar din insanlarının "intihara meyilli bir tutum" içinde olduğunu öne sürdü. 

Papa, Amerikan medya kuruluşu CBS'e verdiği söyleşide, Katolik Kilisesi'nde yaptığı reformların özellikle ABD'deki muhafazakar din insanlarından topladığı eleştirilere değindi.

"Geleneği göz önünde bulundurmakla dogmatizme sıkışıp kalmak arasında önemli bir fark var" diyen Papa Francis, sözlerine şöyle devam etti: 

Muhafazakar, bir şeye takılıp kalan ve onun ötesini görmek istemeyen kişidir. Bu intihara meyilli bir tutumdur.

"Geçmişte yaşananları düşünmeliyiz fakat dogmatizme gömülmemeliyiz" diyen Francis, Katolik Kilisesi'nin herkesi kucaklayan bir tavır sergilemesi gerektiğini belirterek, kendisinin de bu doğrultuda hareket ettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan medya kuruluşu CNN, Papa'nın 24 Nisan'da CBS'le yaptığı söyleşinin tamamının pazar günü yayımlanacağını aktardı. 

Katoliklerin ruhani lideri, kendisine muhalif olan Amerikalı Kardinal Raymond Burke'yi kasımda Vatikan'daki lojmanından kovmuş ve maaşını askıya almıştı.

Papa, Francis Teksas Piskoposu Joseph Strickland'i de aynı ay kovmuştu.

Burke ve Strickland, Papa'nın kürtaj, trans hakları ve eşcinsel evlilik gibi konularda Katolik Kilisesi'ni daha liberal bir pozisyona taşıma çabalarını eleştiren isimler arasında yer alıyordu. 

Papa, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü'nde, aralarında çoğu Latin Amerikalı göçmen ve seks işçisi transların da yer aldığı 1200'e yakın yoksul ve evsize yemek vermişti.  

Francis'in buradaki konuşmasında Vatikan'ın artık trans ebeveynlerin ve çocuklarının da vaftiz edebileceğini söylemesi, muhafazakar din insanlarından tepki toplamıştı.


Independent Türkçe, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU