İsrail UCM’ye yanıt olarak müttefiklerine çağrıda bulundu

Bin asker Batı Şeria'da gerçekleşen ‘geniş çaplı bir operasyona’ katıldı

Gazze Şeridi'ndeki İsrail askerleri / Fotoğraf:  AFP

İsrail dün Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı’nın Gazze Şeridi'ndeki savaş suçlarına karıştıkları gerekçesiyle Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarılması talebine yanıt vermek üzere hukukçular, diplomatlar, siyasetçiler ve generallerden oluşan bir ‘savaş acil durum odasını’ faaliyete geçirdi. Bununla da kalmayıp müttefik ülkelere, UCM Savcısı Kerim Han'ın suçlamalarının üç Hamas liderini de kapsadığını bilerek, İsrailli üst düzey yetkilileri tutuklama çabalarını görmezden gelmeleri çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail hükümet sözcüsü Tal Heinrich, “Medeni ve özgür dünyayı, teröristleri ve onları destekleyenleri hor gören ülkeleri İsrail'in yanında durmaya çağırıyoruz. Bu adımı açıkça kınamalısınız. Savcının kararına karşı çıkın ve tutuklama emri çıkarılsa bile bunu uygulamak niyetinde olmadığınızı ilan edin” ifadelerini kullandı.

İsrail'in ‘medeni dünya’ olarak tanımladığı dünyaya yaptığı bu çağrı, ABD'nin UCM'nin İsrail'e karşı attığı adımı açıkça reddettiği ve birçok Avrupa ülkesinin de bu tutumu desteklediği bir dönemde geldi.

Diğer yandan İsrail ordusu, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin'de Filistinli militanlarla çatışmalara sahne olan ve büyük hasar bırakan yaklaşık bin askerin katıldığı bir operasyonda en az sekiz Filistinliyi öldürdü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU