ABD baskıyı artırdı: "İsrail, Refah planını değiştirdi"

Washington, rehine takası ve Suudi Arabistan'la normalleşmenin önünü açmak istiyor

İsrail, Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah'ın doğusuna kara harekatını sürdürürken, Birleşmiş Milletler bölgeye yardım ulaştırılamadığını bildirdi (AFP)

İsrail'in Refah operasyonu planında ABD'nin taleplerine göre değişikliğe gittiği, Washington'ın da bunu olumlu karşıladığı aktarıldı.

Amerikan gazetesi Washington Post'ta pazartesi günü yayımlanan analizde, Refah'ın doğusunda sürdürülen kara harekatında bölgeye iki tümen gönderilmesine yönelik planın rafa kaldırıldığı savunuldu. 

Gazetenin dış haberler muhabiri David Ignatius, harekatın tüm Refah'a yayılmaması için operasyonların daha sınırlı tutulacağını öne sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliğinin paylaşılmamasını isteyen kaynakların iddialarına dayandırılan haberde, Tel Aviv yönetiminin savaş sonrası Gazze planlarının şekillendiği de yazıldı. 

Buna göre İsrailli savunma yetkilileri, Gazze'de Filistinli bir güvenlik gücünün konuşlandırılmasını planlıyor. Bu birimin de "Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ılımlı Arap devletlerinin destekleyeceği Filistinli yetkililerdne oluşan bir yönetim konseyi tarafından denetlenmesi" hedefleniyor. 

Haberde, bu yönetim biriminin kaçınılmaz olarak Batı Şeria'daki Filistin Ulusal Yönetimi'yle bağları olacağına dikkat çekilirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun buna şimdilik yanaşmadığı aktarıldı. 

Ignatius ayrıca Hamas'ın ateşkes ve rehine anlaşmasının bir parçası olarak bu taslak planı "kabul edebileceği sinyalini verdiğini" savundu. 

İsrailli haber sitesi Times of Israel de Tel Aviv yönetiminin, Washington'ın talepleri doğrultusunda Refah'ta operasyonu kısıtlı tutmaya yönelik adımları attığını aktardı. 

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkili, "İsraillilerin planlarını güncellediklerini söyleyebiliriz. İlettiğimiz endişelerin çoğunu dikkate aldılar" dedi. 

Washington'ın kısıtlı operasyon planını değerlendirdiğini belirten yetkili, bunun ateşkes müzakerelerinde yol kaydedilmesini sağlayabileceğini söyledi.
 


ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan Jake, hafta sonu Suudi Arabistan ve İsrail'i ziyaret etmişti. 

Yetkili, bu görüşmelerde Suudi Arabistan'ın normalleşme sürecinin tamamlanması için çaba sarf ettiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:  

Suudi Arabistan yönetimi, anlaşma olasılığına ilgiyle yaklaşıyor. Fakat süreç sonunda Filistinliler için güvenilir bir yol sağlanmasını istiyorlar. Bu talep, anlaşmanın temel bileşeni konumunda.

Amerikalı yetkili, Riyad yönetiminin savaş sonrası Gazze'nin inşasına yönelik çalışmaları yapmaya hazır olduğunu da söyledi.

Diğer yandan Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Suudi Arabistan'ın bağımsız Filistin devleti kurulması ve Gazze'deki askeri operasyonların durdurulması talepleri nedeniyle Tel Aviv yönetiminin normalleşme sürecinden geri adım atabileceği yazıldı. 

Haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaş sonrası Gazze'nin yönetimine dair net bir plan sunmamasının, hem ateşkes müzakerelerini hem de Suudi Arabistan'la normalleşme sürecini zorlaştırdığı aktarıldı. 

ABD Başkanı Joe Biden'a yakın kaynaklar, Netanyahu'nun tereddütlü davranmayı sürdürmesi halinde "Washington'ın normalleşme görüşmeleriyle ilgili şimdiye kadar açıklanmayan detayları kamuoyuyla paylaşarak, İsrail üzerindeki baskıyı artırabileceğini" söyledi.


Independent Türkçe, Washington Post, Wall Street Journal, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU