Kuveyt, Türkiye ile silah alım sözleşmeleri ve yatırımı teşvik mutabakatı zabıtları imzaladı

Kuveyt Emiri Şeyh Meşal ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara'da görüşmelerde bulundu

Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed es-Sabah Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü/ Fotoğraf: KUNA

Kuveyt ve Türkiye Ankara'da, Kuveyt'in yararına Türk savunma sanayisi ürünlerinin satın alınmasına ilişkin sözleşmelerle ilgili askeri iş birliği anlaşması imzaladı. İki ülke ayrıca, doğrudan yatırımı teşvik edecek anlaşmalara da imza attı.

Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed es-Sabah dün (Salı) Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerde bulundu. Şarku'l Avsat'ın Kuveyt resmi haber ajansı KUNA'dan aktardığına göre Şeyh Meşal görüşmeler sırasında, Türkiye ziyaretinin, ‘iki ülke arasındaki verimli ve yapıcı iş birliğini güçlendirdiğini’ ifade etti. Şeyh Meşal ayrıca, ‘iki liderin, ülkelerinin çıkarlarına hizmet edecek ve halklarının umutlarını gerçekleştirecek şekilde çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirme arzusunu’ vurguladı.

Kuveyt Emiri, 21 Nisan'da Ankara'da ‘Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ile Türkiye Cumhuriyeti arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin başlatılmasına yönelik ortak bildirinin imzalanmasına’ övgüde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şeyh Meşal, “İki dost ülke arasında başta savunma olmak üzere, tüm alanlarda doğrudan sözleşme (hükümetler arası) yoluyla ortak iş birliğini geliştirme arzumuzu yineliyoruz” dedi.

Kuveyt Emiri, “Türkiye-Kuveyt İşbirliği için Ortak Komitesi’nin üçüncü oturumunu Kuveyt'te dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Ekonomik alanda ise Şeyh Meşal, “Kuveyt-Türkiye Ekonomik, Endüstriyel ve Teknik İşbirliği Ortak Komitesi'nin 11’inci oturumunu Ankara'da gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla beklediklerini” belirtti.

KUNA, Şeyh Meşal ve Erdoğan'ın dün öğleden sonra Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Kuveyt Savunma Bakanlığı tarafından temsil edilen Kuveyt hükümeti ile Millî Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından temsil edilen Türk hükümeti arasında imzalanan ikili anlaşmaların imza törenine katıldığını bildirdi. Savunma sanayii alım sözleşmelerine ilişkin idari protokol de dahil olmak üzere, Kuveyt ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmaların imzaları, Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah Ali Abdullah el-Yahya ve Türkiye Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün tarafından atıldı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı arasında ortak bir stratejik diyalog kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı ise iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalandı.

Diğer yandan Kuveyt İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ile Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında afet ve acil durum yönetimine ilişkin mutabakat zaptı, Kuveyt Dışişleri Bakanı el-Yahya ve AFAD Başkanı Okay Memiş tarafından imzalandı.

Kuveyt Doğrudan Yatırım Teşvik Kurumu ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü arasında, serbest bölgeler alanında iş birliğine ilişkin niyet mektubu, Kuveyt Maliye Bakanı ve Ekonomik İşler ve Yatırımdan Sorumlu Devlet Bakanı Enver Ali Abdullah el-Muzaf ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından imzalandı.

Şarku’l Avsat’ın KUNA’dan aktardığı habere göre Kuveyt Devleti Konut İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında konut refahı ve altyapısı alanında iş birliğine ilişkin bir mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşma el-Muzaf ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından imzalandı.

Diğer yandan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Kuveyt Yatırım Kurumu arasında, yatırım tanıtım faaliyetlerinde iş birliği konusunda mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptı, el-Muzaf ve Özhaseki tarafından imzalandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU