"Israrlı takipçi" erkek olsaydı Baby Reindeer aynı tepkiyi alır mıydı?

İnternette kadınlarla ilgili fi tarihinden beri gördüğümüz bu örüntüyü, suçlu oldukları iddia edilse de edilmese de erkeklere karşı neredeyse hiçbir zaman görmüyoruz

(Netflix)

Şimdiye kadar Baby Reindeer'in hikayesini öğrenmişsinizdir. Richard Gadd'ın hit Netflix draması geçen ay yayımlandığında internet gündemini domine etti. Viral komplo teorileri, uzun düşünce yazıları ve hatta birkaç mim bile ortaya çıktı. Ancak son zamanlarda, dizinin hayranlarının Gadd'ın karakterlerinin arkasındaki "gerçek" kişileri tespit etmeye çalışmasıyla, bu konuşmalar daha karanlık bir hal aldı. Fakat özellikle bir kadının peşindeler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biraz bağlam: Baby Reindeer, Gadd'ın ondan yaşlı bir kadın tarafından ısrarla takip edilmesinden esinlenen gerçek bir drama. Dizinin İskoç yaratıcısı, kendisinden esinlenerek yazdığı Donny Dunn karakterini canlandırıyor ve dizide Martha adını verdiği ısrarlı takipçisiyle ilk kez, zorluk çeken bir stand-up komedyeniyken çalıştığı barda tanıştığını anlatıyor. Ağlıyor gibi görünen Martha'ya acıyan Dunn, ona bir fincan çay ikram ediyor. Drama bundan sonra Martha'nın giderek şiddet yanlısı ve takıntılı hale gelmesiyle gelişiyor. Netflix daha önce dizideki e-postaların Gadd'ın takipçisinden aldığı gerçek e-postalar olduğunu öne sürmüştü. 

Netflix, diziyi yaklaşık 22 milyon kişinin izlediğini bildirdi. Ve herkesin sosyal medya akışlarına bakılırsa, izleyicilerin birçoğu "gerçek" Martha'yı bulduklarını iddia ederek hemen onu internette topa tutmaya başladı. Bunu daha fazla iddia, mim ve amansız bir alay takip etti. Belki de işlerin bu noktaya varması sadece an meselesiydi.

9 Mayıs Perşembe akşamı Piers Morgan, Martha'nın esinlendiği iddia edilen 58 yaşındaki İskoç avukat Fiona Harvey'le yaptığı röportajı yayımladı. Piers Morgan'ın programı Uncensored'da yayımlanan röportajda Harvey, Gadd'ın dizisindeki olayların çoğunu reddetti ve onu takip ederken 41 bin e-posta ve 100 mektup göndermediğini söyledi. 

Komedyenle sadece birkaç kez görüştüğünü ve hatta ondan "kendisini rahat bırakmasını" istediğini iddia etti. Harvey, "Richard Gadd ve Netflix'e karşı yasal işlem başlatacağım" diye ekledi.

Avukatlarla kısmen anlaşmış durumdayız ancak mevcut tüm seçenekleri değerlendirmek istiyoruz. Dava açılacak birçok kişi var.

Harvey ayrıca Gadd'ın hayranlarından ölüm tehditleri aldığını iddia etti ve "peşine düşüldüğünü" belirtti.

Tüm bunlar birçok nedenden ötürü endişe verici. İlk neden, eğer Baby Reindeer'da anlatılanlar doğruysa, Gadd zaten bir zorlu bir deneyim yaşadı ve bu da dizisi hakkındaki mevcut tartışmaları kaçınılmaz olarak daha zor hale getiriyor. İkinci nedense, Harvey'in halihazırda internette aşağılama yağmuruna tutulması ve Morgan'ın programında memnuniyetsizliğini dile getirdiği röportajını ardından daha da fazla eleştiri alıyor gibi görünmesi. Harvey, "Mutlu olduğumu söyleyemem" dedi.

Beni köşeye sıkıştırmak için çok hızlı davrandı. Beni hazırlıksız yakalamak için hızlı bir şekilde yaptı... Bana tuzağa düşürülmüşüm gibi geldi. Kendimi biraz kullanılmış hissediyorum.

Üçüncü nedense, Martha bir erkek olsaydı bu konuşmaları yapıyor olur muyduk emin olamamam. Popüler kültürün gerçek hayattaki olaylardan ne kadar ilham aldığını bir düşünün. En dikkat çekici olanı, Michaela Coel'in cinsel saldırıya uğrama deneyimine dayanan I May Destroy You adlı dizisi. Ardından New Jersey'de kimliği belirsiz bir kişi tarafından takip edilen bir aileyi konu alan The Watcher dizisi var. Ve elbette, Jessica Knoll'un aynı adlı kitabından uyarlanan ve yazarın okulda toplu tecavüze uğramasından esinlenen Dünyanın En Şanslı Kızı (Luckiest Girl Alive) filmi. 

Hiçbiri bu dehşet verici suçlara karışan "gerçek" kişiler için aynı coşkulu avı ateşlemeye yaklaşamadı bile. Neden? Gadd'ın vakasının daha ilgi çekici olduğunu ya da bunun bir zamanlama meselesi olduğunu iddia edebilirsiniz (emniyet güçleri 2022'de 117 bin 973 ısrarlı takip vakası kaydetti, bu 2015’e göre yüzde 3 bin 989’luk bir artış). Ya da yukarıda bahsi geçen hikayelerin aksine fail olduğu iddia edilen kişinin kadın olması, istatistiksel olarak daha az rastlanan bir durum olabilir. Bu durum onları daha mı ilginç kılıyor? Ya da kadınlar, cinsiyetleri nedeniyle maruz kalmaya şartlandırıldıkları aşırı derecede incelemeyi ve ayıplamayı daha mı çok hak ediyor?

Harvey'nin ne yapıp yapmadığına bakılmaksızın, bu şekilde hedef haline getirilmesi son derece endişe verici. Hakkındaki konuşmalar Harvey'i dehümanize ediyor, onu komedi malzemesi, tıklanma ve izlenme için kullanılan dramatik bir dekora indirgiyor. İnternette kadınlarla ilgili fi tarihinden beri gördüğümüz bu örüntüyü, suçlu oldukları iddia edilse de edilmese de erkeklere karşı neredeyse hiçbir zaman görmüyoruz.

Şu basit gerçeği de göz önünde bulundurun: Gadd'ın dizisinde bir erkek fail de tasvir ediliyor. Bu kişi Gadd'ın canlandırdığı karaktere defalarca tecavüz eden bir yapımcı. Bu karakterin arkasındaki "gerçek" kişiyi bulmaya yönelik girişimler olsa da bunlar "Martha"yı bulma çabalarının yanında tartışmasız bir şekilde sönük kalıyor. 

Bu hikayenin bundan sonra nereye gideceğini bilmek imkansız. Ancak kesin olan bir şey var: Harvey, hepimiz gibi, yapmış olabileceği ya da olmayabileceği şeyler nedeniyle internette agresif bir şekilde hedef alınan gerçek hassasiyetlere sahip gerçek bir kişi. Bu yoldan daha önce de geçtik; dikkatli olalım.


https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU