Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

Gazze savaşının 214. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Gazze savaşının 214. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 5 Mayıs Pazar ve 6 Mayıs Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

İzvestiya:
 

 

Medya, IDF'nin Gazze Şeridi'ndeki Refah'tan sivilleri tahliye etmeye başladığını bildirdi

Ynet News'te 6 Mayıs Pazartesi günü yayımlanan habere göre, rehinlerle ilgili anlaşma sürecinin hüsrana uğraması üzerine İsrail savunma ordusu Gazze Şeridi'nin sınır bölgesindeki Refah'tan sivil ahalinin tahliyesine başladı. 

Yayın Tel Aviv'den bilgili kaynakların sözlerini şöyle aktarıyor: 

"Al-Mavasi'deki insani bölgeyi genişleten İsrail Savunma Ordusu (IDF) Refah'ın doğusundaki ahaliyi geçici olarak genişletilmiş insani bölgeye gitmeye çağırıyor."


TASS:
 

 

Politico: Biden bağışçıları Filistin yanlısı aktivistleri fonlarla destekliyor

Politico gazetesi, bunların arasında Soros, Rockefeller ve Pritzker gibi ailelerin adlarını da veriyor

Politico gazetesinin 5 Mayıs Pazar günü yayımladığı habere göre, Başkan Joe Biden'ın birkaç büyük sponsoru Filistin yanlısı gösterilerin düzenlenmesini organize eden farklı organizatörlere yardım ediyor. 

Gazetenin verdiği bilgiye göre, bu sponsorların arasında ABD'deki Demokrat Parti çevrelerine yakın, özellikle Soros, Rockfeller ve Pritzker aileleri bulunuyor.

Gazetenin yazdığına göre Columbia Üniversitesi ve diğer Amerikan üniversiteleri kampüslerindeki protesto gösterilerinin arkasında George Soros'un kurduğu ve Bill Melanda Gates'lerden mali destek alan Tides Vakfı'nın finanse ettiği Jewish Voice For Peace ve IfNotNow örgütleri duruyor.

Açıklanan vergi deklarasyonlarına göre Vakıf son beş yılda Jewish Voice For Peace'e yaklaşık 500 bin dolar para gönderdi. Küçük Rockfeller (Rockfeller Vakfı mütevelli heyeti üyelerinden biri) 2022 yılında Tides Vakfı'na yaklaşık 300 bin dolar aktardı.


Kommersant:
 

 

Şi Cinping, Filistin devletinin kurulması çağrısında bulundu

Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Şi Cinping Pekin'in, Ortadoğu'daki sorundan rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Şi'ye göre sorun Filistin Devletinin kurulmasıyla çözülebilir.

"Filistin-İsrail çatışması bizim tedirginliğimizin kaynağını oluşturuyor. Kökünden çözüm Bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasındadır" diyen Bay Şi, Figaro gazetesi için kaleme aldığı köşe yazısında ifade etti.
 

Kommersant muhabiri Mihail Gureviç'in Tel Aviv'den geçtiği haber özetle şu şekilde:
 

 

"Neredeyse anlaştık"

İsrail ile Hamas arasında anlaşmaya varılmasına bir adım kaldı ancak bunun yapılıp yapılmayacağı henüz belli değil

İsrail ve Hamas hem insani ateşkes ve hem de İsrailli rehinelerin Filistinli tutuklularla takas edilmesi anlaşmasına hiçbir vakit bu kadar yakın olmamışlardı. Tarafların arasındaki dolaylı görüşmelerin yapıldığı Kahire'de Mısır ve Katar temsilcileriyle CİA Başkanı William Burns, Yahudi devletinin önerilerini kabul etmesi için Hamas'ın iradesini el birliğiyle kırıyorlar.

İsrail ile Filistin radikal Hamas hareketi arasında yakın gelecekte anlaşma imzalanacağına ilişkin defalarca haber verilmişti ancak bu kez durum kıyaslanamaz derecede gerçekçi. Gelinen aşamada anlaşmanın içeriği bundan ibaret:

  • İlk aşama 40 gün sürecek. Asker kadınlar da dahil olmak üzere kadınları, hastaları, yaralıları ve 50 yaş üzerindeki 33 erkeği serbest bırakacak. Her üç günden bir Hamas, Kırmızı Haç Cemiyeti'ne üç rehine verecek. Karşılığında İsrail 100'ü müebbet hapis cezasına çarptırılmış tutuklu olmak üzere 700-800 Filistinliyi serbest bırakacak. Gazze sakinleri bölgenin Kuzey kısmına dönebilecek.
     
  • 42 gün sürecek ikinci aşamada hayatta kalmış İsrailli rehinelerin tamamı ve daha sayısı bilinmeyen Filistinli tutuklular serbest bırakılacak. İsrail askerleri Gazze'den çıkacak.
     
  • Yine 42 sürecek üçüncü aşamada hayatını kaybetmiş rehinelerin cesetleri hayatını kaybetmiş militanların cesetleriyle takas edilecek ve Gazze Şeridi'nin onarım çalışmaları başlayacak.

İsrail'in, savaşın tamamen bitmesini onaylamaması halinde ve şayet bu durum Hamas için bir prensipse o zaman anlaşma olmayacak ve hiçbir dış garanti yardım etmeyecek.

Şimdiki taktiğin başarısı Katar'ın ikinci plana geçmesiyle temin edilmiş ve esas arabulucu rolünü Mısır kendi üzerine aldı. Mısır'ın elinde Hamas'ın askeri kanadına ve genel olarak Gazze'deki yaşama etki yapabilecek araçlar var. Doha ise Hamas'ın dış ülkelerdeki liderleriyle çalışma üzerine odaklandı.

The Wall Street Journal'in aktardığı bilgide yeni bir başarısızlık durumunda Emirliğin, Hamas önderliğini kendi topraklarından çıkarmasına ilişkin ABD'nin Katar ile anlaşmaya vardığı ifade edildi. Bu haberin gelmesinden sonra İslamcıların savaşın tamamen bitmesi konusunun müzakeresini ertelemeyi kabullendiğini yazıyorlar.
 

 

Irak'taki İslami Direniş, İsrail'in Hayfa Limanı'na saldırı düzenlediğini açıkladı

Grubun açıklamasını İran'ın Mehr ve Tasnim ajansları yayımladı. İsrail medyası saldırıya ilişkin herhangi bir açıklamaya yer vermedi.

IID'nin açıklamasında saldırının Arkab marka kanatlı füzelerle düzenlendiği ifade edildi. Açıklamada saldırının "Filistin halkına destek" ve "İsrail'in,Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği toplu ölümlere karşı gerçekleştirildiği" belirtildi.


Детали (Detaylar):
 

 

Mısırlı kaynak: İsrail'in savaşın devam edeceği yönündeki iddiaları müzakereleri baltalıyor

Rehinelerin kaderiyle ilgili tamamen kırılgan bir aşamaya girmiş müzakerelerde şu anda yaşanan sıkıntıların sürdüğü ortamda son günler İsrail'de seslendirilen siyasi açıklamalar görüşmeleri sekteye uğratıyor ve ilave engeller oluşturuyor.

Görüşmelerle alakadar olan ve isminin açıklanmasını istemeyen Mısırlı kaynağa istinaden 6 Mayıs'ta Kan-11 sitesi bu konuda haber yayımladı. Teferruata varmayan Mısırlı üst düzey görevli "İsrail Başbakanının ve kimi bakanların bazı açıklamalarını kastettiğini" belirtti.

Bu tarz görüşmeler çok kırılgan oluyor ve iç siyasi çıkarlardan öne gelen "kaotik nitelikli açıklamalara tahammülü yoktur" diye görüşünün ifade eden Mısırlı üst düzey yetkili sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bu tür kırılgan ortamlarda suskunluğun korunması ve o şekildeki açıklamaların yapılmaması gerekir."
 

 

New York Times'a konuşan İsrailli kaynak: "Anlaşmaya yakındık ancak Netanyahu'nun yorumları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

İsminin açıklanmaması kaydıyla The New York Times'a konuşan İsrailli bir yetkili, birkaç gün önce İsrail ile Hamas'ın anlaşmaya yakın olduğunu ancak Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Refah'la ilgili açıklamalarının Hamas'ın taleplerini sıkılaştırmasına neden olduğunu söyledi.

Ona göre Hamas, İsrail'in anlaşmanın yalnızca bir kısmını uygulayıp ardından düşmanlıkları yeniden başlatmayacağına dair ek garantiler arıyor.

Gazete ayrıca Hamas sözcüsü Musa Ebu Marzuk'tan da alıntı yapıyor. Bir telefon görüşmesinde "Çok yakındık ama Netanyahu'nun dar görüşlülüğü anlaşmayı raydan çıkardı" dedi.

Ancak isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan iki ABD'li yetkili, müzakerelerin çıkmaza girdiği fikrini reddederek, tarafların hâlâ son tekliflerin ayrıntılarını gözden geçirdiklerini öne sürdü.

"Detaylar"ın daha önce yazdığı gibi , 6 Mayıs Pazartesi sabahı Gazze Şeridi'nden sivil halkın Refah şehrinden Han Yunus ve Mawasi'de hazırlanan insani yardım bölgelerine tahliyesinin başladığına dair raporlar gelmeye başladı.
 

 

CIA şefi Amerikan baskısını artırmak için İsrail'e geliyor

Burns İsrail'e Mısır ve Katar gezisinden sonra geliyor. Burns'in iki amacı var: rehinelerin serbest bırakılması anlaşması ve Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkes.

Haaretz'in yazdığına göre onun İsrail'e gelişinin İsrail hükümetine ve özellikle Hamas'ın, rehinelerin bir kısmının serbest bırakılması karşılığında savaşın bitirilmesi talebini yerine getirmeyi kabul etmeyen Başbakan Binyamin Netanyahu'ya ABD baskısını güçlendirmeyi amaçlıyor.
 

 

Netanyahu anlaşmaya şu yanıtı verdi: "Hamas savaşın durdurulmasını talep etmekte ısrar ediyor. Teslim olmayacağız."

Başbakan Binyamin Netanyahu sözüm ona Hamas'ın daha önce onayladığı ve rehinelerin salıverilmesi anlaşmasına ilişkin iddiayı yanıtladı.

Netanyahu, "Hamas rehinelerin salıverilmesinin savaşın bitmesine neden olmasına ilişkin kendi kesin pozisyonunu belirledi. Biz bu önerileri kabul edemeyiz çünkü, onlar bizim için kapitülasyon anlamını taşıyor" dedi.

Ayrıca Netanyahu, "Hamas taleplerini kabul etmek İsrail devleti için korkunç bir yenilgi olurdu. Bu, Hamas'ın, İran'ın ve tüm Şer Oku'nun zaferi olacaktır" diye vurguladı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU