Anketlerde Trump'la Biden arasındaki fark açılıyor

Ankete göre Biden, Trump'ın çok gerisinde kalırken RFK Jr.'a verilen destek çift haneli oranları buldu

(Reuters)

Yeni bir anket, Joe Biden'ın şimdiye kadarki en kayda değer farkla Donald Trump'ın gerisinde kaldığını gösterirken, iki parti dışındaki bir adayın ikinci kez çift haneli oranlarda destek seviyelerine ulaşmayı başardığını ortaya koyuyor.

CNN'in pazar günü yayımladığı ankete göre görevdeki Başkan, Donald Trump'a karşı 9 puan gerideyken, iki parti dışındaki düşük oylu adaylarsa oyların yüzde 20'sinden fazlasını alıyor. Bu adaylar arasında Robert F. Kennedy Jr. yüzde 16, Dr. Cornel West yüzde 4 ve Dr. Jill Stein yüzde 3 oy oranına sahip.

Ankette Trump'ın oy oranı yüzde 42, Biden'ınki ise yüzde 33. Bazı anketler Kennedy ailesinin dışlanmış ferdinin, Biden'dan ziyade daha çok seçmeni rakibinden kazandığını gösteriyor ki bu durum Demokrat Başkan için sinir bozucu bir dinamik.

Her ikisi de doğrudan Demokrat Parti'nin ilerici kanadına ve radikal sola hitap eden Dr. West ve Dr. Stein'ın adaylıkları, Gazze'deki savaş sırasında İsrail'e verdiği destek nedeniyle eleştirilmeye devam eden Başkan'ın kendi seçmen tabanında karşı karşıya kaldığı artan memnuniyetsizliği yansıtıyor olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

18-34 yaş arası seçmenler arasında Biden'ın savaşı ele alma biçimine verilen destek de bu gerçeği vurguluyor; bu grupta Başkan'ın bu meseledeki performansını onaylamayanların oranı onaylamayanların oranı yüzde 19'a karşı yüzde 81. Biden, tüm Demokratlar arasında da İsrail-Gazze meselesinde yüzde 53'e karşı yüzde 46'lık oranla onay olmaktan uzak.

Ayrıca dikkat çekici bir nokta: Kennedy'nin başarı ihtimali geçen sonbaharda yayımlanan aynı CNN anketinden bu yana değişmedi. Aynı durum Dr. West için de geçerli. Ana değişiklik, Dr. Jill Stein'ın son ankete dahil edilmesi gibi görünüyor ki bu da Biden'ı kasımdaki bir önceki ankete göre yüzde iki puan aşağıda gösteriyor.

Biden'ın iki kez yarıştığı Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump için de çok açık bir uyarı işareti var. Ankete göre, ülke çapındaki tüm seçmenlerin yaklaşık yüzde 35'i Biden'ın 2020 başkanlık seçiminde "oy çaldığına" ya da haksız bir şekilde kazandığına inanıyor. Pew Araştırma Merkezi, bu oranın kulağa tanıdık gelmesinin nedeninin kabaca bazı bağımsızlar artı ABD'deki tüm kayıtlı seçmenlerin yaklaşık yüzde 29'unu içeren Cumhuriyetçi önseçmen kitlesinin büyüklüğüne denk gelmesi olduğunu belirtti.
 


Bu sonucun anlamı basit: Donald Trump'ın geçmiş seçim yenilgisiyle ilgili yalanları ve komploları, Cumhuriyetçi önseçmenler ve çok az sayıdaki diğer seçmenler tarafından ikna edici bulunuyor. Geçmişteki hakaretlerine az da olsa odaklanmak muhtemelen sadece kendi tabanını heyecanlandırırken bağımsız seçmenleri yabancılaştıracaktır.

Görevdeki Başkan için anketlerdeki umut verici görünüm, başka parti seçmenlerinin genellikle gerçek oylamada iyi bir performans göstermediği gerçeğinden kaynaklanıyor. Biden ve ekibi seçim gerçeklerinin Amerikalıların etkili bir oy kullanma isteğiyle birleşmesiyle şüpheci seçmenleri kendi partisine geri çekeceğini umuyor olabilir. Yine de Başkan'ın eşi benzeri görülmemiş bir yılda yeniden seçilmeye çalışırken coşku eksikliğiyle karşı karşıya olduğu açık.

Ankete katılan seçmenlere Trump'ın devam eden ceza davaları ya da hakkındaki 88 suçlamadan herhangi birinden mahkumiyet almasının kasımdaki seçime etkisi sorulmadı.

CNN anketi 18-23 Nisan 2024 tarihlerinde ülke çapında 1212 kayıtlı seçmenden oluşan bir örneklemle gerçekleştirildi. Anketin örnekleme hata payı yüzde 3,4.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU