Dünya büyüklüğünde gezegen keşfedildi: Yıldızı, Güneş'ten uzun yaşayacak

Bilim insanları Speculoos-3 b adlı ötegezegenin yörüngesinde döndüğü yıldızın, evren soğuyup karardığı zaman parlayan son yıldızlardan biri olacağını söylüyor

Dünya büyüklüğündeki ötegezegen Speculoos-3 b'nin yıldızının yörüngesinde dönüşünü gösteren bir sanatçı tasviri (NASA/JPL-Caltech)

Gökbilimciler, Güneş'ten 100 kat daha uzun ömürlü bir yıldızın yörüngesinde dönen Dünya büyüklüğünde bir ötegezegen keşfetti.

Bilinen en yakın ötegezegen Proxima Centauri'den en az 10 kat daha uzaktaki Speculoos-3b, 55 ışık yılı mesafede ve ultra soğuk bir cüce yıldızın etrafında keşfedilen yalnızca ikinci gezegen sisteminin bir parçası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Minyatür yıldız, Jüpiter'le yaklaşık aynı büyüklükte ve Güneş'ten iki kat daha soğuk olmasının yanı sıra 100 kat daha az parlak. Yaşam süresi, evren soğuyup karardığında parlayan son yıldızlardan biri olacağı anlamına geliyor.

Düşük parlaklıkları nedeniyle ultra soğuk cüce yıldızlar hakkında çok az şey biliniyor ancak Samanyolu'nun her yerinde bulunuyorlar.

Liège Üniversitesi'nden Michaël Gillon, yönettiği araştırma hakkında "Speculoos-3 b neredeyse gezegenimizle aynı büyüklükte" diyor.

Bir yıl (yıldızın etrafındaki bir yörüngesi) yaklaşık 17 saat sürüyor. Öte yandan günler ve geceler hiç bitmiyor olmalı. Gezegenin eşzamanlı bir şekilde döndüğünü düşünüyoruz ve böylece tıpkı Ay'la Dünya arasındaki gibi, gündüz tarafı denen aynı tarafı her zaman yıldıza bakıyor. Diğer yandan gece tarafı sonsuz bir karanlığa hapsolmuş olmalı.

Yıldızı kayda değer derecede daha soğuk olmasına rağmen Speculoos-3b gezegeni, yıldızından saniyede Dünya'nın Güneş'ten aldığından neredeyse 16 kat daha fazla enerji alıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) öğretim üyesi olan ve Tenerife Adası'ndaki Speculoos Kuzey Gözlemevi'nin ortak direktörü Julien de Wit, "Böyle bir ortamda gezegenin etrafında atmosfer olması pek muhtemel değil" diyor.

Bu gezegenin atmosferinin olmaması birkaç yönden bir artı olabilir. Örneğin ultra soğuk cüce yıldızlar hakkında çok şey öğrenmemizi sağlayarak bu yıldızların, yaşanabilme potansiyeline sahip gezegenleri hakkında daha derinlemesine çalışmaları mümkün kılabilir.

Bulgular Nature Astronomy adlı hakemli dergide Detection of an Earth-sized exoplanet orbiting the nearby ultracool dwarf star Speculoos-3 (Yakındaki ultra soğuk cüce yıldız Speculoos-3'ün yörüngesinde dönen Dünya büyüklüğünde bir ötegezegenin tespiti) başlıklı bir çalışmada çarşamba günü yayımlandı.

Bu keşif, bilim insanlarının yakındaki bir güneş sisteminde Dünya'dan iki kat daha büyük bir gezegenin etrafında kalın bir atmosfer tespit etmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.

55 Cancri e adlı gezegen, büyüklüğü nedeniyle "süper Dünya" diye tanımlanıyor fakat gökbilimciler atmosferinin yapısını henüz tam olarak tespit etmedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU