‘İran'ın misillemesi’ Irak'taki ABD’lileri kapsamayacak

Şarku’l Avsat’a konuşan iki kaynak, ‘Erbil'in hedef listesinden çıkarıldığını’ doğruladı

Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) Genelkurmay Başkanı Abdulaziz el-Muhammedavi (Ebu Fadak) ve İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehhale Tahran'da düzenlenen bir miting sırasında. (Tasnim)

İki kaynak, ‘Irak İslami Direnişi’ olarak adlandırılan silahlı grupların Tahran'ın Şam'daki konsolosluğunun bombalanmasına Irak içinde karşılık vermeyeceğini, ancak ‘Golan'da planlı bir saldırı başlatmak için İran'ın kararını bekleyebileceğini’ söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat'a konuşan ve konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen Şii bir kaynağa göre İran yanlısı gruplar ABD’lilerle çatışma alanını yeniden açmayacak. Söz konusu grupların liderleri arasında İran ile İsrail arasındaki son gerginlikle ilgili ‘varılan bir anlaşmadan’ söz eden kaynak, “Iraklı grupların liderleri ile İranlı yetkililer arasındaki yoğun temaslar, Irak'ta sükunetin devam etmesi ve ABD üslerine saldırılmaması konusunda anlaşmaya varılmasına yol açtı” bilgisini paylaştı.

Şarku’l Avsat’a konuşan bir diğer kaynak ise “İran konsolosluğuna yapılan saldırının ardından etkili siyasetçilerle görüşen grup liderleri, İran'ın karşılık vereceği hedefler listesinden Erbil'in çıkarılması konusunda anlaşmaya vardı” dedi. Kaynak, “Bu dosyayla ilgilenenlerin nihai görüşü, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani’yi siyasi sürecin dışına çıkaracağı için Erbil'in hedef alınmaması yönünde idi. İran'ın misillemesinin bir parçası olarak Erbil'in bombalanması, ABD’lilerle kritik bir dönemde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesini denklemden çıkaracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Bununla birlikte iki kaynak, ‘Irak dışında İsrail'e karşı misilleme operasyonları’ önerdi. İçlerinden biri ‘Golan Tepeleri'nin misilleme için potansiyel bir hedef olduğunu’ ifade ederek, “Iraklı gruplar da dahil olmak üzere bölgedeki direnişin tüm taraflarınca karşılanabilecek bir bedel ile makul bir saldırı olacaktır” dedi.

Irak İslami Direnişi, dün (Salı) itibariyle Ramat David ve Tel Nof üsleri, Aşkelon limanı ile Eilat ve Hayfa havaalanları dahil olmak üzere ‘işgal altında bulunan topraklardaki’ hedeflere yönelik 13 saldırıyı üstlendi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU