Haaretz: "Suudi Arabistan, İsrail'le ilişkileri normalleştirecek"

"Riyad'ın gözü ABD seçimlerinde"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'la da bir araya geldi (AA)

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Suudi Arabistan'ın İsrail'le ilişkileri normalleştireceğini öne sürdü.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir diplomat, Riyad yönetiminin Tel Aviv'le ilişkileri normalleştirme kararı aldığını iddia etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynak, "Suudi Arabistan, İsrail'le anlaşma yapmaya karar verdi. Bu, ABD'yle yakınlaşmanın bir parçası olarak ilkeli bir stratejik hamle. Suudi Arabistan da bunu gerçekleştirmek istiyor" dedi. 

Diplomat, Suudi Arabistan'ın normalleşme kapsamında İsrail'den bağımsız Filistin devletinin kurulması için atılacak somut adımlara dair garanti talep edeceğini belirtti. 

Riyad'ın kararı yakın bir tarihte mi yoksa ABD'de kasımda yapılacak başkanlık seçimlerinden sonra mı uygulamaya koyacağını henüz netleştirmediği aktarıldı.  

Haberde, hangi hükümet için çalıştığı belirtilmeyen diplomatın şu ifadelerine yer verildi: 

Asıl soru bunun ne zaman uygulamaya konacağı. Zamanlamaya ilişkin kararın birkaç gün içinde alınması gerekiyor. Suudi Arabistan, bu 'armağanı' yeniden seçilmeme ihtimali bulunan ABD Başkanı Joe Biden'a mı yoksa onun kaybedeceğini varsayarak yeni gelecek lidere mi vereceğiyle ilgili değerlendirme yapıyor.

Riyad'ın, kararın Biden görevdeyken uygulamaya konması halinde bunun ABD Başkanı'nın seçim kampanyasına destek olarak görülebileceğini, dolayısıyla Biden'ın kaybetmesi durumunda yerine gelecek kişiyle ilişkileri zedeleyebileceğini düşündüğü belirtildi. 

İsrail ve Suudi Arabistan'ın ABD arabuluculuğunda yürüttüğü normalleşme görüşmeleri, Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı saldırısının ardından durmuştu. Riyad yönetimi, savaşın başladığı ay müzakerelerin askıya alındığını duyurmuştu. 

Süreçteki önemli konulardan biri de Filistin meselesiydi. Riyad, Filistin sorunu çözülmeden Tel Aviv yönetimini tanımayacağını defalarca duyurmuştu. İran ise İsrail ve Suudi Arabistan'ın yürüttüğü müzakereleri eleştirmişti. 
 


Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan'da düzenlenen Dünya Ekonomik Formu'nda dün yaptığı konuşmada normalleşme süreciyle ilgili şunları söylemişti: 

Normalleşme yolunda ilerlenmesi için Gazze'deki krizin sonlanması ve Filistin devletinin kurulmasına yönelik bir yol haritası oluşturulması gerekiyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da aynı gün, ABD'yle yürüttükleri görüşmelerde Gazze'nin geleceğine yönelik planlarda ilerleme kaydettiklerini belirterek, "Çalışmaların büyük kısmını tamamladık. Filistin cephesinde neler yapılması gerektiğine dair görüşlerimizin ana hatlarını çıkardık" demişti.


Independent Türkçe, Haaretz, AA

DAHA FAZLA HABER OKU