First Lady Jill Biden'ın eşinden özel talebi: "Gazze'nin acısını durdur"

Gazze'deki savaş devam ederken daha fazla Demokrat, Başkan Biden'ı insani yardımı artırmak ve şiddeti sona erdirmek için daha çok çaba göstermeye çağırdı

ABD First Lady'si Jill Biden, 18 Mart 2024'te Washington DC'deki Beyaz Saray'ın Doğu Salonu'nda Kadın Tarihi Ayı onuruna düzenlenen resepsiyonda konuşuyor (AFP)

First Lady Dr. Jill Biden'ın Beyaz Saray'da Gazze'deki sivil ölümlerinin sona erdirilmesi çağrısında bulunan en güçlü seslerden biri olduğu ve eşi Başkan Joe Biden'ı şiddetin durdurulmasını sağlamaya çağırdığı bildiriliyor.

New York Times'ın haberine göre önceki günlerde Biden, Müslüman toplum üyeleriyle bir araya geldi ve Hamas'la çatışmasında Başkan'ın İsrail'i desteklemesini First Lady'nin onaylamadığını belirttiği iddia edildi.

Toplantıya katılanlardan Siyah Müslüman Liderlik Konseyi'nin kurucusu Salima Suswell'e göre Biden, Dr. Biden'ın kendisine "Durdur, hemen durdur" diye ısrar ettiğini anlatmış. 

First Lady'nin bu talebi, insan hakları örgütlerinin açlık ve hastalık tehdidi altındaki masum Filistinlilerin insani yardıma erişmekte zorlandıklarına dair dünya liderlerini uyardığı bir dönemde geldi. Sadece bu hafta, sivillere yiyecek götüren Dünya Merkez Mutfağı'ndan 7 çalışan İsrail hava saldırısında öldürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray yetkilileri çarşamba günü New York Times'a yaptıkları açıklamada, Biden'ın da Dr. Biden gibi Gazze'deki siviller için aynı öfke ve endişeyi paylaştığını ifade etti.

Gazze'deki savaş devam ederken daha fazla Demokrat, Başkan Biden'a insani yardımı artırmak ve şiddeti sona erdirmek için daha çok çaba göstermesi yönünde baskı yapıyor. 

ABD'deki meclis üyeleri, ABD'den askeri yardım alan ülkelerin uluslararası hukuka uymasını şart koşan hükümler olmaksızın İsrail'i kollayan yasaları desteklemeye daha az istekli hale geldi.

Biden, 7 Ekim saldırısından sonraki günlerde İsrail'in coşkulu bir destekçisiydi ve Hamas'a karşı mücadelesinde İsrail'e askeri yardım göndermişti. Ancak son aylarda çatışma daha kanlı hale gelip daha fazla masum Filistinli öldürüldükçe desteği daha sessiz hale geldi.

Dünya Merkez Mutfağı'ndan 7 çalışanının öldürülmesinin ardından Biden İsrail'e yönelik en sert eleştirisini yönelterek, masum kişilere yönelik saldırıları önlemek için "yeterince çaba göstermediklerini" söyledi.

Seçmenler bile Biden'ın Gazze'deki savaşa dair tutumuna karşı çıkarak önseçimlerde onun lehine oy kullanmayı reddetmiş, bunun yerine oy pusulalarını boş bırakmıştı. 

Görünen o ki Dr. Biden'ın Başkan'ı teşvik etmesi, uzun süredir Amerika'nın uluslararası çatışmalara müdahil olmasını istememesiyle bağlantılı. Bu kısmen Beau Biden'ın 2003'te Delaware Ordusu Ulusal Muhafızları'nda görev yapması nedeniyle 2008'de Irak'ta görev almak zorunda kalmasından kaynaklanıyor.

First Lady, Afganistan'dan asker çekilmesi kararını desteklemişti.

Biden'ın bugün İsrail Başbakanı Netanyahu'yla görüşmesi planlanıyor. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU