ABD'li doktor, Filistinli yetimin mektubunu Biden'a verip zirveyi terk etti

Filistin, tam BM üyeliği için talebini yinelerken, İsrail'in yardım çalışanlarını öldürmesinin yankısı sürüyor

İsrail'in saldırısında, World Central Kitchen çalışanlarının kullandığı araçlara mermi isabet etti (AP)

Filistin asıllı Amerikalı doktor Thaer Ahmad, ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle yapılan zirveyi protesto ederek ortamdan ayrıldı. 

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN'in aktardığına göre Ahmad, Biden'ın yanı sıra Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın da yer aldığı salı günkü toplantıyı terk etti.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde yer alan Nasır Hastanesi'nde çalışan acil tıp doktoru, "Toplantıdaki tek Filistinli bendim, bu büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Kendi toplumuma duyduğum saygıdan dolayı toplantıdan ayrılacağımı söyledim" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ahmad toplantıyı terk etmeden önce, Refah'a sığınan Hadil adlı 8 yaşındaki yetim çocuğun yazdığı bir mektubu Biden'a verdiğini söyledi. Mektupta, "Size yalvarıyorum Başkan Biden, Refah'a girmelerini engelleyin" yazdığı aktarıldı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyinde en az 1 milyon sivilin sığındığı Refah şehrine kara operasyonu düzenlemeyi planladıklarını duyurmuştu. Washington ise plana başından beri karşı çıkıyor.

Ahmad, Gazze'de görev yapan yardım çalışanlarının korunması için daha fazlasının yapılması gerektiğini belirterek, bunları Biden'a ilettiğini de söyledi. Doktor şu ifadeleri kullandı: 

Gazze yaşanmaz hale geldi. Oradan geriye hiçbir şey kalmadı. Okul yok ve insanlar çok sıkışık bir alanda çadırlarda yaşıyor. Görünüşe göre Beyaz Saray adım atmaya ve gerçekten elini taşın altına koymaya karar vermedi.

İsrail ordusunun Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine pazartesi günü düzenlediği saldırıda, uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen'ın 7 çalışanı hayatını kaybetmişti. 

ABD merkezli kuruluş, öldürülen çalışanların Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu olduğunu belirtmişti. Washington olaya tepki gösterirken Tel Aviv yönetimi saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirmişti. 

Netanyahu, dünkü açıklamasında yardım çalışanlarına "kasıtlı olarak saldırılmadığını" savunmuş, "trajik" diye nitelediği olayla ilgili taziye dileklerini paylaşarak özür dilemişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise "Böyle bir şey olmamalıydı. Çok ciddi bir hata yaşandı" diyere, sorumluluğu kabul ettiklerini belirtti.
 


Birleşmiş Milletler'in (BM) son açıkladığı rakamlara göre, Hamas'ın saldırılarıyla 7 Ekim'de başlayan savaşta şimdiye dek, Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) bağlı çalışan 176 görevli öldürüldü.

Diğer yandan Filistin, BM'ye tam üyelik için başvurusunu tekrarladı. Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, dün yaptığı açıklamada, "Filistin yönetiminin talimatı üzerine, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e üyelik başvurusunun yeniden değerlendirilmesini talep eden bir mektup gönderildiğini" söyledi. 

Filistin, 193 üyeli kuruluşta "üye olmayan gözlemci devlet" statüsünde. Filistin'in BM'ye tam üye olabilmesi için önce BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) onayı gerekiyor.

Filistin, 2011'de de BM'ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGK'de gereken desteği alamamıştı.


Independent Türkçe, CNN, New York Times, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU