ABD: Husi saldırıları Yemen'deki gıda ve mallara ciddi maliyet getiriyor

ABD'nin Yemen Büyükelçiliği, “Husilerin Kızıldeniz'deki ticari nakliye gemilerine yönelik saldırıları, Yemen'deki insanların hayatını doğrudan etkiliyor” dedi

Kızıldeniz'de Yemenli Husiler tarafından kaçırılan Galaxy Leader ticari gemisinin yakınında insan taşıyan bir tekne seyrediyor, 5 Aralık 2023 / Fotoğraf: Reuters

ABD yönetimi tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada, Husilerin Kızıldeniz'deki kargo gemilerine yönelik saldırılarının Yemen'deki gıda ve mallara ciddi maliyet getirdiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DPA’nın haberine göre, ABD'nin Yemen Büyükelçiliği, X platformunda yayınladığı gönderide, “Husilerin Kızıldeniz'deki ticari nakliye gemilerine yönelik saldırıları, Yemen'deki insanların hayatını doğrudan etkiliyor. Gemilerin daha uzun rotalar alması ve seyir sürelerinin artması, gıda, ilaç ve yakıt maliyetlerinin artmasına ve buna en çok ihtiyaç duyan insanlar için hayat kurtaran yardımların artmasına neden oluyor. Gemilerin rotasının değiştirilmesi, Yemen'deki gıda, ilaç, yakıt ve diğer mallar için önemli maliyetlere sebep oluyor. Hayati önem taşıyan malzemelere ihtiyaç duyan yüzlerce geminin, Kızıldeniz'den geçmemek için artık Afrika'nın güney ucunda 4 bin mil yol kat etmesi gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

Husiler geçtiğimiz Kasım ayından bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde saldırılarını sürdürüyor. ABD ve İngiltere, bu saldırıların uluslararası ticaret için önemli bir geçiş noktası olan Kızıldeniz'i tehdit ettiğini açıklayarak Husi bölgelerine saldırılar başlatmıştı. Husiler ise Amerikan ve İngiliz gemilerini hedef alarak karşılık verdi.

Yemen, bir yanda uluslararası alanda tanınan meşru hükümete sadık güçler ile diğer yanda İran'ın desteklediği Husi militanları arasında devam eden savaş dolayısıyla dünyanın en ağır insani ve ekonomik krizlerinden birini yaşıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU