Fransız şirketi Kızıldeniz'deki gemi seferlerini yeniden durdurdu

Fransız Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre bu karar, İran'a yakınlığıyla bilinen ve Yemen'in bir kısmını kontrol eden Husilerin bölgedeki birkaç gemiye saldırı düzenlemesinin ardından alındı

Fotoğraf: Facebook

Fransız deniz taşımacılığı şirketi CMA-CGM dün (Cuma), Kızıldeniz'deki gemi seferlerini yeni bir duyuruya kadar durdurma kararı aldı. Fransız Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre bu karar, İran'a yakınlığıyla bilinen ve Yemen'in bir kısmını kontrol eden Husilerin bölgedeki birkaç gemiye saldırı düzenlemesinin ardından alındı.

Ajans’ın haberi dayandırdığı kaynak: "Karar dün sabah (Cuma) alındı ve yeni bir bildirime kadar uygulanacak; risk almak istemiyoruz ve durumu her saat başı izliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazze'deki savaş nedeniyle Husiler, kasım ayından bu yana İsrail ile bağlantılı olduğunu düşündüğü gemilere karşı saldırılarını yoğunlaştırdı.

Diğer gemi sahipleri gibi, CMA-CGM de 16 Aralık'ta Kızıldeniz'deki geçişlerini durdurmuş ve 27 Aralık'ta tekrar sefere başlatmıştı.

Şirket diğer firmalardan farklı olarak bölgede birkaç saldırı olmasına rağmen, ocak ayı boyunca Kızıldeniz'deki geçişlerine devam etti.

Amerikan ordusu, perşembe günü Yemen kıyıları açıklarında bir insansız hava aracını düşürdü ve Kızıldeniz'de patlayıcı yüklü bir insansız botu imha etti. Ayrıca, Amerikan Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Husilerin Kızıldeniz'deki bir gemiye doğru iki gemisavar füze fırlattığını ve "füzelerin suya düşerek gemiye isabet etmeden etkisiz hale geldiğini” açıkladı.

Diğer yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF) çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kızıldeniz üzerinden konteyner taşımacılığının, Husilerin Yemen açıklarında ticari gemilere yönelik saldırılarının artması nedeniyle bir yıl içinde yaklaşık %30 azaldığını belirtti.

Husi saldırıları, küresel ticaretin yüzde 12'sinin geçtiği stratejik bölgede ulaşımı sekteye uğratırken, nakliye şirketlerinin gemilerini Afrika'nın en güneyindeki Ümit Burnu'na yönlendirmesi, Asya ile Avrupa arasındaki yolculuğu yaklaşık bir hafta uzatırken, ulaşım maliyetlerinin de iki katına çıkmasına neden oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU