Avustralya'ya özgü keseliler, daha fazla seks için uykuyu feda ediyor

Hızlı yaşayıp genç ölüyorlar

Antechinus, Avustralya'ya özgü bir keseli cinsi (Erika Zaid)

Avustralya'da yaşayan bir keseli türü daha fazla seks yapabilmek için uykudan fedakarlık ediyor.

Melbourne şehrindeki La Trobe Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı çalışmada, antechinus adlı keselilerin çiftleşme ve uyku rutinleri araştırıldı. 

Bilimsel dergi Current Biology'de 25 Ocak'ta yayımlanan çalışmada, Tazmanya adasında yaşayan 450 antechinus incelendi. 

Araştırmada erkek antechinusların, dişilerin kızışma dönemine girdiği üç haftalık sürede daha fazla çiftleşebilmek için uykularından her gece ortalama üç saati feda ettiği belirlendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmayı yöneten bilim insanlarından Erika Zaid, erkek antechinusların bu davranışlarının temel nedeninin semelparite olduğunu söyledi. Bu özelliğe sahip canlılar, hayatlarında sadece bir kez çiftleşebiliyor.

Zaid, erkek antechinusların yaklaşık 11 ay yaşadığını, dişilerinse bundan iki kat daha uzun ömre sahip olduğunu belirtti. Dolayısıyla dişilerin üremek için daha fazla şansı var.

Bu özelliklerinden ötürü erkek antechinusların farklı dişilerle çiftleşme süreleri toplamda 12 ila 14 saati bulabiliyor. 

Araştırmacı, çiftleşmek yerine uyuyan erkek antechinusların soylarını sürdüremediğini belirterek, uyanık kalıp çoğalmak için eş aramanın bu keseliler arasında ciddi rekabete yol açtığına dikkat çekti.

Öte yandan bu yoğun çiftleşme temposu erkek antechinusların sağlıklarını olumsuz etkiliyor. Çiftleşme dönemi sonrasında erkek antechinuslarda deri lezyonları ve tüy dökülmesi gibi semptomlar görülüyor.

Dişilerse 18 yavruya kadar doğurabiliyor. Ancak yavrularını beslemek için sadece 6 memeleri olduğundan, bebeklerin sadece üçte biri hayatta kalıyor.


Independent Türkçe, El Pais, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU