Bangladeş'te greve çıkan yüzlerce tekstil işçisi kovuldu

Birçok işçinin de kaçak durumda olduğu belirtildi

Bangladeş'te yaklaşık 4 milyon kişi tekstil işçisi olarak çalışıyor (Reuters)

Bangladeş'te, ekimde maaş zammı talebiyle sokağa çıkan yüzlerce tekstil işçisinin işlerinden kovulduğu belirtildi.

Ülkedeki yarım milyon tekstil işçisini temsil eden üç sendikadan yetkililerin Reuters'a yaptığı açıklamada, birçok işçinin de kaçak olduğu ve tutuklanmaktan endişe ettikleri bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tekstil işçileri ekimde greve giderek, daha iyi çalışma koşulları sokağa çıkmıştı. Yaşanan çatışmalarda 4 işçi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı.

Bangladeş polisi gösterilerin ardından binlerce işçi hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

İşçileri temsil eden üç sendika, son iki ayda bin ila 5 bin işçinin işine son verildiğini ya da polis tarafından arandığını açıkladı.

Üst düzey polis yetkilisi Momanul Islam ise, hiçbir işçinin gösterilere katıldığı için tutuklanmadığını söyledi. 

Ducati isimli fabrikada çalışan tekstil işçisi Delowar Hossin, bu ay başında herhangi bir açıklama yapılmadan işine son verildiğini ve fabrikaya girişinin yasaklandığını söyledi.

Ducati'den yetkililer, sadece gösteriler sırasında fabrikaya zarar verdiği iddia edilen 15-20 kişinin kovulduğunu öne sürdü.

4 binden fazla tekstil fabrikasıyla Batılı moda devlerine ürün üreten Bangladeş'te tekstil işçilerinin maaşı gösterilerin ardından yüzde 56 artırılarak 114 dolara yükseltildi. Ancak birçok işçi, bu rakamın çok düşük olduğunu ve yaşam masraflarını karşılamaya yetmediğini savunuyor.

Gap, Walmart, H&M, Zara, Inditex, Besteller, Levi's, Marks and Spencer, Primark ve Aldi gibi birçok uluslararası marka için ürünler üreten Bangladeş'in tekstil sektörü bir süredir ülkedeki ekonomik büyümenin de lokomotifi konumunda.

Yaklaşık 3 bin 500 tekstil fabrikasının bulunduğu Bangladeş'te ihracattan yüzde 80 pay alan sektörün yıllık kazancı 55 milyar doları buluyor. 


Independent Türkçe, Reuters, Press TV

DAHA FAZLA HABER OKU