Ukraynalı Başkomutanın ofisinden dinleme cihazı çıktı

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeri Zalujni, Rusya savaşıyla ilgili yorumları nedeniyle Zelenski'yi karşısına almıştı

Zalujni, Time dergisi tarafından 2022'de dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçilmişti (Reuters)

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeri Zalujni'nin çalıştığı ofislerden birinde dinleme cihazı bulunduğu bildirildi. 

Ukrayna'nın iç güvenlik teşkilatı Ukrayna Güvenlik Servisi'nden (SBU) dün yapılan açıklamada cihazın, Zalujni'ye ait ana ofiste değil, başkomutanın kullanmayı planladığı bir ofiste cumartesi günü tespit edildiği aktarıldı

SBU'nun Telegram hesabı üzerinden paylaşılan açıklamada, tüm yasal önlemlerin uygulamaya konduğu ve olayla ilgili inceleme başlatıldığı bildirildi. 

Teşkilat, ön incelemelerde cihazın aktif olmadığının, dolayısıyla herhangi bir ses kaydı yapmadığının tespit edildiğini öne sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Pravdası, dinleme aygıtlarının Zalujni'yle birlikte çalışan bazı personelin ofislerinde bulunduğunu da aktardı. 

Moskova merkezli haber kuruluşu RBC'nin Ukrayna bürosuysa cihazda kullanılan parçaların model ve numara bilgilerinin gizlendiğini, bunların izlerinin sürülmesinin imkansız olduğunu savundu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye danışmanlık yapan Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin üyesi Zalujni, Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden The Economist'teki yazısıyla da tartışma yaratmıştı.  

50 yaşındaki başkomutan, geçen ay yayımlanan yazısında Rusya-Ukrayna savaşının açmaza girdiğini ileri sürmüştü. Zalujni, Rusya'nın bu durumu gücünü tekrar toparlamak için avantaja çevireceğini, Ukrayna'nın teknolojik kapasitesininse saldırıları ilerletmekte yetersiz kaldığını savunmuştu. 

Zelenski ise komutanın yorumuna tepki göstererek, savaşın hiçbir şekilde çıkmazda olmadığını öne sürmüştü. 

Ukrayna liderinin partisi Halkın Hizmetkarı'ndan parlamenter Mariana Bezuhla, 26 Kasım'daki meclis oturumunda, savaşın geleceğine dair sağlam bir strateji hazırlayamadığı ve sorumluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle Zalujni'nin görevden alınması çağrısı yapmıştı. 


Independent Türkçe, Reuters, AFP, TASS, Ukrayna Pravdası

DAHA FAZLA HABER OKU