İsrail ordusundan Gazze'deki yiyecekleri yakan askerler hakkında açıklama

Görüntüler infial uyandırdı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'de yiyecekleri yakan askerlerle ilgili işlem başlatılacağını duyurdu. 

IDF, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e gönderdiği açıklamada, "Gerekli adımların atılması için harekete geçildi. Askerlerin davranışları, değerlerimize aykırıdır" dendi. 

Ordu yetkilileri, askerlerin kimliğine ya da alınacak önlemlere dair detay paylaşmadı.

Sosyal medyada geçen hafta çıkan videolarda İsrailli askerlerin, Gazze'nin Şucaiyye ilçesinde terk edilmiş bir depoda buldukları yiyecekleri ateşe verdiği görülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN'in aktardığına göre videodaki askerler, Hanuka bayramını kutladıklarını belirterek, "Bu karanlık yere karşı ışığı yakıyoruz ve burayı ardında hiçbir iz kalmayacak şekilde ateşe veriyoruz" diyor. 

Bir başka videodaysa İsrailli askerlerin terk edilmiş bir hediyelik eşya dükkanına girerek etrafı dağıttığı görülüyor.

Eski IDF Operasyon Dairesi Başkanı İsrail Ziv, videolardan rahatsız olup askerlerin görev yaptığı bölükteki komutanları aradığını söyledi. 

Ziv, yaptığı görüşmelerde "tugay komutanının bu askerleri savaştan sonra cezalandıracağının söylendiğini" belirtti. 

İsrailli hak örgütü B'Tselem'den Dror Sador ise söz konusu görüntülerin İsrail ordusunun genel savaş taktiğini yansıttığını savunarak, "Bu saygısızlık ve umursamazlıktan öteye geçen bir şey. Filistinlileri insandan saymıyorlar" dedi. 

İsrailli askerlerin Batı Şeria'daki Cenin kentinde cami basıp hoparlörlerden Yahudi duası okuması da gündem olmuştu. IDF, bu askerlerin görevden alındığını ve haklarında disiplin soruşturması başlatıldığını bildirmişti.

Öte yandan CNN'in konuştuğu Filistinliler, İsrail askerlerinin herhangi bir suçlama olmadan kendilerini alıkoyduğunu ve işkence gördüklerini ileri sürdü

Gazze Şeridi'ndeki Aksa Şehitleri Hastanesi'nde tedavi gören Nimer Ebu Ras, İsrailli askerlerin kendilerine çok az su ve yiyecek verdiğini ve 5 gün boyunca kelepçeli halde tutulduğunu savundu.

14 yaşındaki Mahmud Zenda da gördükleri muameleyle ilişkin şunları söyledi: 

Ellerimizi arkadan bağlayıp bizi köpek gibi sürüklediler. Kollarımızda plastik kelepçe izleri var. Ruh hallerine göre canları istediğinde bizi tekmelediler.

Yine 14 yaşındaki Ahmed Nimer Salman Ebu Ras da "Çok korkuyorum. İsraillilerden korkuyorum" dedi.
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü de kadın 18 bin 787 kişi öldürülürken, yaralı sayısı 46 bini geçti.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 446'sı asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, CNN, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU