Belçika tonlarca uyuşturucuyu çetelere geri kaptırmamaya çalışıyor

"Yakıp imha etmek lazım"

Latin Amerika'daki çeteler, uyuşturucuları Avrupa'ya özellikle Belçika ve Hollanda üzerinden sokuyor (Reuters)

Son aylarda yüksek miktarda kokain ele geçiren Belçika, uyuşturucuyu çetelere geri çaldırmamak için yoğun çaba harcıyor.

Belçika'da yürütülen uyuşturucu operasyonlarından sorumlu Ulusal Uyuşturucu Komitesi Başkanı Ine Van Wymersch, ülkenin kamu yayıncısı VRT'ye salı günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Eskiden suç örgütlerinin kaybetmeyi göze aldığı oranı geçmeyen miktarlarda uyuşturucuya el koyardık. Fakat artık ele geçirdiğimiz miktarlar çok daha fazla. Uyuşturucu çeteleri, bunları geri almak için büyük çaba sarf etmeye hazır.

Wymersch'in açıklaması, Belçika'da gümrük polislerinin cuma günü 7,5 ton kokain ele geçirmesinin ardından geldi. Aynı gün, uyuşturucu çetesi üyesi olduğu belirtilen üç kişinin, el konan kokaine ulaşmaya çalışırken yakalandığı da bildirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bundan üç hafta önce Belçika'nın Anvers şehrinde polisin el koyduğu kokainleri ele geçirmeye çalışan Hollanda uyruklu 7 silahlı çete üyesi de son anda yakalanmıştı.

Belçika'da Maliye Bakanlığı'na bağlı Gümrük ve Özel Tüketim Genel Müdürü Kristian Vanderwaeren, pazartesi günü yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin el koyduğu uyuşturucuların en kısa sürede yakılarak imha edilmesi gerektiğini söyledi. 

Vanderwaeren, Anvers'te geçen yıl toplamda 110 ton kokainin ele geçirildiğini de aktardı. 

Belçika'nın yerel haber sitelerinden Brussels Times ise özellikle Kolombiyalı uyuşturucu çetelerinin ülkedeki faaliyetlerini artırdığına dikkat çekti. Haberde, Kolombiya polisinin 2017-2021'de Belçika'ya gönderilmesi planlanan en az 17,7 tonluk kokaine el koyduğu bildirildi. 

Geçen ay da Belçika polisi, Anvers'te 2 milyar euro değerinde 23 ton uyuşturucu yakalamıştı.


Independent Türkçe, Politico, Brussels Times

DAHA FAZLA HABER OKU