Ürdün Kraliçesi Raniya'dan Batılı liderlere "çifte standart" suçlaması

"Filistinlilere, etnik temizlik ve soykırım arasında bir seçenek sunuluyor"

Ürdün'ün başkenti Amman'da binlerce kişi Filistin'e destek için sokaklara dökülmüştü (Reuters)

Ürdün Kraliçesi Raniya el-Abdullah, Gazze savaşındaki tutumu nedeniyle Batılı liderleri ikiyüzlülükle suçladı.

Kraliçe Raniya, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e verdiği röportajda, şu ifadeleri kullandı:

Ürdün de dahil Ortadoğu'nun dört bir yanında, dünyanın bu felakete verdiği tepki karşısında şaşkına döndük ve hayal kırıklığına uğradık. Son birkaç haftada, dünyada net bir çifte standart olduğunu gördük.

53 yaşındaki Kraliçe, İsrail'e destek veren Batılı ülkelerin Filistinlilerin yaşadıklarına sessiz kaldığını savunarak, "Sağır edici bir sessizlik var. Bölgemizdeki pek çok kişi için bu durum, Batı dünyasını suç ortağı haline getiriyor. Arap dünyası için bu tamamen şoke edici" dedi.

Ürdün Kraliçesi, Gazze'deki sivillerin durumuna dairse şu yorumu yaptı: 

Onlara sınırdışı edilme ve yok edilme, etnik temizlik ve soykırım arasında bir seçenek sunuluyor. Hiçbir halk bu tür bir seçimle karşı karşıya bırakılmamalıdır. Filistin halkı yeniden yer değiştirmeye zorlanmamalıdır.

Mevcut savaşın en az 75 yıllık bir geçmişi olduğuna işaret eden Ürdün Kraliçesi, "Bu, Filistin halkı için ezici bir ölüm ve yerinden edilme hikayesidir" dedi. Raniye, savaşın ancak barış müzakereleriyle ve "İsrail devletiyle birlikte barış içinde yaşayacak bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla" sonlanacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ürdün Kralı II. Abdullah da bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Savaşın durdurulması için dünya derhal harekete geçmeli" dedi.  

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, pazartesi günkü açıklamasında, Gazze'de ateşkese çağrılarını reddetiklerini söylemişti. Miller, ateşkesin Hamas'a yeniden toparlanıp İsrail'e karşı tekrar saldırılara hazırlanma fırsatı vereceğini savunmuştu.

Rusya'nın Gazze'de insani ateşkes çağrısı da 17 Ekim'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) reddedilmişti. Oturumda ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Japonya "hayır" oyu kullanmıştı.

18 Ekim'de Brezilya'nın Gazze'ye insani yardım sağlanması için çatışmalara ara verme çağrısı da ABD'nin oyuyla reddedilmişti.
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 2 bin 704'ü çocuk, 1584'ü kadın 6 bin 546 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 17 bin 439'a yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 kişinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU