Hamas, Aksa Tufanı'nı "Gazze metrosuna" kurduğu kablolu telefonlarla tasarlamış

"İki yıl boyunca cep telefonu ve bilgisayar kullanmadılar"

İstihbarat kaynakları, tünellerin Hamas'ın hareket kapasitesini artırdığına da işaret etti (Reuters)

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, Hamas'ın Gazze Şeridi'nin altındaki tünellere kablolu telefon hattı çekerek, İsrail'e yakalanmadan saldırıları planladığını yazdı.

CNN'e konuşan ve kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li istihbarat yetkilileri, Hamas militanlarının Aksa Tufanı operasyonunu iki yıl boyunca bu tünellerdeki kapalı devre hatları kullanarak hazırladığını savundu.

İsrail istihbaratının kendileriyle paylaştığı bilgileri aktaran yetkililer, militanların iki yıl boyunca iletişim kurarken yakalanmamak için cep telefonu ya da bilgisayar kullanmadığını belirtti.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) "Gazze metrosu" diye adlandırdığı tünellerin, füze ve mühimmat deposu olarak kullanıldığına, Hamas militanlarının bazı kontrol ve komuta merkezlerinin de burada yer aldığına dikkat çekildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, Hamas'ın operasyonu hem yeraltında hem de yerüstünde koordineli şekilde planladığına işaret ederek, militanlardan küçük bir grubun tünellerde faaliyet gösterdiğini söyledi.

İsrail medyasındaki haberlerde, istihbarat yetkililerinin saldırılardan önce Gazze Şeridi'nde sıradışı hareketlilik tespit etmesine rağmen alarm seviyesini yükseltmediği yazılmıştı

CNN'e konuşan kaynaklardan biri, yerüstünde düzenlenen bazı tatbikatların görüldüğünü fakat bunların "rutin eğitimler" olduğu gerekçesiyle İsrail istihbaratının teyakkuza geçmediğini ifade etti. 

Bir başka yetkiliyse Hamas'ın bu saldırı taktiklerini tasarlarken İran'dan destek aldığını öne sürdü fakat buna dair herhangi bir kanıt paylaşmadı. 

Öte yandan kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir İsrailli yetkili, benzer bir iletişim sisteminin Batı Şeria'daki Cenin'e 3 Temmuz'da düzenlenen askeri operasyonda da tespit edildiğini savundu. 

Kaynak, bölgede İsrail birliklerinin hareketlerini önceden haber vermesi için kurulan kablolu iletişim hatları ve kapalı devre gözetleme kameraları bulunduğunu iddia etti. Batı Şeria'da da Gazze'dekine benzer tüneller olup olmadığına ilişkinse bilgi paylaşmadı. 

Hamas'ın pazartesi serbest bıraktığı rehinelerden 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz de Gazze'de örümcek ağına benzeyen tünellerde esir tutulduklarını söylemişti. 

CNN, ABD Ulusal İstihbarat Direktörülüğü'nün ve İsrail'in Washington Büyükelçiliği'nin yorum taleplerini reddettiğini aktardı.
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 2 bin 360'ı çocuk, 1292'si de kadın 5 bin 791 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 16 bin 297'ye yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 kişinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU