Libya'da ceset torbası kıtlığı: Ölü bedenlerin kıyıya vurduğu ülkede salgın tehlikesi var

Derne'deki can kaybı sayısı 18-20 bin dolaylarına ulaşabilir

İtalya ve Yunanistan'a yakın bir konumda yer alan Derne kenti Akdeniz'i geçmeye çalışan binlerce göçmenin toplanma noktalarından biri (AFP) 

Binlerce kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından Libya'nın Derne kentinde ceset torbası kıtlığı yaşanıyor.

Danyal Fırtınası'nın vurduğu kente uluslararası yardımlar ulaşmaya başlarken, can kaybı sayısının 20 bine kadar ulaşmasından endişe eden yetkililer yardım kuruluşlarından ceset torbası ve cansız bedenlerin toplanması konusunda uzman ekip talep etti.

Derne Belediye Başkanı Abdülmenam el-Ghaithi, "Enkaz altında ve suda kalan çok sayıda ceset nedeniyle şehirde salgın hastalıkların başlamasından endişe ediyorum" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El-Ghaithi kentteki can kaybı sayısının 18-20 bin dolaylarına ulaşabileceğini söyledi.

Cenazelerin toplu bir şekilde gömüldüğü kentte bulunan iki hastanenin de tamamen morga dönüştürüldüğü ve yeni bir sahra hastanesine ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Şehirdeki arama ekiplerinden birinin direktörlüğünü yapan Lütfi el-Mısrati ise, "Ceset torbalarına ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Libya'nın doğusunu yöneten hükümette Sivil Havacılık Bakanı olarak görev yapan Hichem Abu Chkiouat daha önce yaptığı açıklamada, "Deniz sürekli onlarca cesedi karaya doğru atıyor" diye konuşmuştu.

Kentte, yetkili ekiplerin cansız bedenleri tespit etmek için deniz kıyısında devriye attıkları ve çıkarılan cesetlerin kimlik tespiti için Tobruk'a götürüldüğü ifade edildi.


Bölgede çalışan yardım görevlisi Emad el-Falah, "Her yerde ceset var. Evlerin içinde, sokaklarda, denizde. Nereye giderseniz, ölü adamlar, kadınlar ve çocuklar görüyorsunuz. Aileler yok oldu" dedi.

Felakette eşi ve 5 çocuğunu kaybeden 52 yaşındaki Usama el Husadi, Reuters'a gözyaşları içinde yaptığı açıklamada, "Her yerde yürüyerek onları arıyorum. Tüm hastaneler ve okullara baktım ama bulamadım. Babamın ailesinden 50 kişiyi kaybettik" diye konuştu.

Yolların büyük ölçüde yıkıldığı 100 bin kişilik kente yardım ekipleri helikopterlerle ulaşmaya çalışıyor. Şu ana kadar içlerinde Türkiye, Mısır, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın da bulunduğu 12 ülke Derne'ye yardım ve kurtarma ekibi yolladı.

Türkiye bölgeye ayrıca iki sahra hastanesi kurmak için ekipman ve 148 sağlık ekibi taşıyan bir gemi de yönlendirdi.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU