Suriyeli siyam ikizleri Suudi Arabistan’da başarılı ameliyatla ayrıldı

Riyad’da Suriyeli siyam ikizleri Besam ve İhsan başarılı bir ameliyat ile ayrıldı

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Riyad’da bulunan Kral Abdülaziz Tıp Şehri’ndeki uzman bir cerrahi ekip dün (6 Temmuz Perşembe) karın bölgesinden yapışık olan, karaciğer ve bağırsakları paylaşan Suriyeli siyam ikizleri Besam ve İhsan’ı yaklaşık 10 saat süren ve 26 danışman, uzman, hemşire ve teknik kadronun katıldığı karmaşık bir ameliyatla ayırmayı başardı.

Ameliyat 5 aşamadan oluşuyordu. Bu aşamalar anestezi ile başladı, ardından hazırlık yapıldı, bağırsaklar ve karaciğer ayrıldı, organların eski haline getirildi ve son olarak plastik cerrahi ekibi ameliyat bölgesinde çalıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tıbbi ekibin başkanı Dr. Abdullah er-Rabia, Şarku’l Avsat’a ikizlerden Besam için ameliyatın başarısı konusunda iyimser olduklarını söyledi. Üriner ve üreme sistemi (böbrekler, üreterler, mesane ve erkek üreme organları) olmadığı için İhsan’ın hayatta kalma şansının zayıf olduğunu belirtti. Ayrıca nörolojik gelişimindeki atrofi ile hayatını devam ettirmesini engelleyen, hayatta kalma şansını çok zorlaştıran ciddi doğuştan kalp sıkıntıları olduğu da belirtildi. 

Suriyeli ikizler Besam ve İhsan’ın 32 aylık ve 19 kilo olduklarını sözlerine ekledi. Ayrıca ekibin, hastaneye gelişlerinden operasyon tarihine karar verilene kadar tam bir ay boyunca durumlarını takip ettiğini ve tıbbi muayenelerini eksiksiz bir şekilde gerçekleştirdiğini anlattı.

Rabia, sağlık ekibinin operasyondaki yüksek profesyonelliği ile sistemli bir şekilde sürekli çalışmasına övgüde bulundu ve ekibin, Suudi Arabistan’ın bu tür zor görevlere eğiterek ve hazırlayarak yatırım yaptığı kadrolardan olduklarını belirtti.

İkizlerin babası Mahmud Salih, işlemlerin bu kadar çabuk gerçekleşmesini beklemediğini çünkü durumları kötüleşen iki çocuğunu tedavi ettirmek için internette hastane ararken, Suudi Arabistan’ın bu operasyonların maliyetini üstlendiğini keşfettiğini, Riyad’daki Kral Abdullah Uzman Çocuk Hastanesi’ne bir talepte bulunduğunu ve hızla olumlu yanıt aldığını anlattı.

Operasyon, 1990’dan beri 23 ülkeden 130 vakayı denetleyen Suudi Yapışık İkizler Programı kapsamındaki 58’inci operasyon oldu. Ulusal Muhafız Bakanlığı Kral Abdülaziz Tıp Şehri’ndeki Kral Abdullah Uzman Çocuk Hastanesi’nde gerçekleştirildi.

 

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU