Yaklaşan sohbet botu savaşlarına hazırlanma zamanı geldi

ChatGPT gibi yapay zeka programları sadece büyük teknoloji şirketlerinin daha fazla böbürlenmesi mi yoksa bu teknolojinin gerçek bir yıkıcılık potansiyeli var mı?

(TriStar Pictures)

Artık tech-bro'ların (teknik alanda çalışan, genellikle sosyal becerilerden yoksun erkekler için kullanılan ifade -ed.n.) "sıradaki büyük şeyi" icat ettiğini öne sürmesi o kadar rutinleşti ki cevap vermenin tek mantıklı yolu ya dalga geçmek ya da tamamen kulak ardı etmek.

The Boring Company'nin 2017'de hyperloop (hızyuvar) kavramını tescillemesinden, yapay zekanın dili resme dökme potansiyelinden gürültü ve coşkuyla bahseden viral tweetlere kadar Silikon Vadisi'nin en iyi ve en parlaklarındaki yaratıcılık, toplumun zaten sahip olduğu şeyleri yeniden icat etmeye indirgendi.

Sonuçta "hyperloop" 1863'ten beri şu veya bu şekilde var olan yeraltı toplu taşıma sisteminin daha az verimli, elitist bir yeniden tasavvuru değil mi? Dili resme dökme fikri sadece… animasyon değil mi?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yine de ne kadar uğraşırsak uğraşalım, öyle görünüyor ki bu sıkıcı monomanyakların en kötüsünü yapmasının önüne geçemiyoruz. Kendi açılarından sonsuz gibi görünen zaman, enerji ve kaynak bulunması, düşüncelerimizi cepte gördüğümüz iyi şeylerden uzaklaştırarak durmadan aynı şeyin daha pahalı ve daha elverişsiz versiyonlarına hazırlamamız gerektiği anlamına geliyor.

Büyük teknoloji şirketlerine yönelik devlet regülasyonu bölük pörçük ve şirketlerin kamusal veriler üzerindeki hakimiyetiyle başa çıkmak için yasa çıkarılan yerlerde bile altyapı mülkiyeti kamulaştırılmak yerine aynı şirketlere verilmeye devam ediyor.

Bu tablo sohbet botu teknolojisindeki son gelişmeleri düşündüğümüzde daha da iç karartıcı bir hal alıyor. Open AI'ın ChatGPT platformunu geçen yıl piyasaya sürmesinden bu yana işletmeler, bu aracı basit metin yazarlığı ve içerik oluşturma görevlerini yerine getirmek için çoktan kullanmaya başladı.
 


Bu erken aşamada bile teknoloji halihazırda o kadar gelişti ki örneğin kullanım kılavuzları veya ayrıntılı Halkla İlişkiler sunumları yapılmasına el atmaları halinde, çok tanınan ve sevilen yazarların stilinin taklit edilmesi etkin bir şekilde sağlanabilir.

Daha da korkutucu olan, sohbet botlarına hücum edilmesi ihtimali. Teknoloji sektöründeki yaratıcılık yetersizliğiyle karşı karşıya kalan büyük aktörlerin ChatGPT'ye, artık kendi versiyonlarını geliştirecek kadar hayran kalması herhalde şaşırtıcı değil.

Geçen hafta içinde hem Google, Bard'ı açıkladı hem de Microsoft, Bing'in sohbet botu özellikli sürümünü duyurdu. Ve her ne kadar bunun gibi dikkat çekmeye çalışan tanıtım duyuruları, kripto platformların reklamını yapan ünlülerle aynı sıklıkta gelip gidiyor gibi görünse de yaratıcı işler yapanlar gerçekten dikkat etmeli çünkü sohbet botu teknolojisi ekmeği ağzınızdan almaya başlama potansiyeline sahip.

Bu, sohbet botu teknolojisinin aynı görevi üstlenen yaratıcı bir zihinle aynı derinliği ve nüansı üretebileceği anlamına gelmiyor. Ama teknoloji geliştirme tarihinin kaliteyi artırmaktan ziyade kestirmeden gitmekle ilgilendiği göz önüne alındığında, işletmelerin kayıplarıyla ilgili aşırı endişe duymaları pek olası değil.

Büyük "yeniden yapılanmanın" (işçileri daha verimli hale getirmek, vasıfsız işlerle uğraşmak gibi) ön aşamalarında kullanılan aynı eskimiş bahaneler, işgücünün büyük bir kısmının kendini aniden gereksiz bulmasını haklı çıkarmak için tekrar ortaya atılacak.

Sohbet botu teknolojisi, şirketlerin sözleşmeler ve iş güvenliği gibi sinir bozucu aksaklıklardan tasarruf etmesini sağlayarak hizmet sektöründe "devrim" yapmış gibi göklere çıkarılacak. Yaratıcı işler yapanlar da halihazırda olduklarından daha da güvencesiz bir pozisyonda olacak; üstleri "esneklik", ek işler ve geçici ve yarı zamanlı çalışanlardan oluşan bir ekonomi hakkında hevesle sızlanırken sıfır saat sözleşmeleri için rekabet etmek zorunda kalacaklar.

Ama belki de bunların hepsi sadece bir korkuluktur. Belki de sohbet botu teknolojisinin gelişmesi gerçekten de halihazırda sahip olduklarımızı desteklemek dışında bir şey yapmayacaktır. Ben sadece büyük teknoloji şirketlerine ve tıpkı Terminatör'deki (Terminator) John Connor, Matrix'teki Morpheus ve 2001: Bir Uzay Destanı'ndaki (2001: A Space Odyssey) Dr. Dave Bowman gibi makinelere pek güvenmiyorum.

Teknoloji ütopyacılarının sonunda beni haksız çıkarmasını isterim ama bunu yapanın sohbet botu inovasyonu olacağından şüpheliyim.

James Patterson ödüllü bir yazar ve şairdir. Bandit Country (2022) adlı kitabı 2023 T.S. Eliot Ödülü için kısa listeye alındı.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU