Çin'in ekonomisi 2022'de son 50 yılın en yavaş ikinci büyümesini gerçekleştirdi

Çin'in GSYH'sindeki büyüme 2022'de yüzde 3 oldu

14 Kasım 2022 Pazartesi günü çekilen fotoğrafta Pekin'deki Wangfujing alışveriş caddesini ziyaret eden kent sakinleri poşet taşıyor (Associated Press)

Geçen yıl Çin'in GSYH'si, neredeyse son yarım yüzyılın en düşük seviyedeki ikinci büyümesini gerçekleştirdi. Uzmanlara göre bu, sıkı Kovid kısıtlamalarının işletmeler üzerindeki etkisini gösteren bir işaret.

Çin hükümeti GSYH büyümesini yüzde 5,5 olarak hedeflemiş olsa da resmi rakamlar gayrisafi yurtiçi hasılanın 2022'de yüzde 3 arttığını gösteriyor.

Dünya Bankası ise önceki haftalarda sadece yüzde 2,7'lik bir büyüme öngörmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pandeminin başladığı ve yıllık GSYH'nin yüzde 2,2 oranında arttığı 2020 dışında, senelik ekonomik büyüme geçen yıl 1976'dan bu yana görülen en zayıf seviyede gerçekleşti.

BNP Paribas bankasının Çin ekonomisti yardımcısı Jacqueline Rong, BBC'ye "Veriler beklentilerimizden daha güçlü geldi. Yine de bu veriler, Çin ekonomisinin 2022'deki emlak krizinden ve sıfır Kovid politikasından aldığı ağır darbeyi ortaya koyuyor" dedi.

Pandemi başladığında Çin, sıfır Kovid politikasıyla sıkı sokağa çıkma yasakları ve güvenlik önlemleri uygulamıştı. Öte yandan geçen ay bu politikayı bırakıp çok az uyarıda bulunmasından beri ülkedeki Kovid vakaları hazırlık eksikliği nedeniyle katbekat artmış görünüyor.

Ancak uzmanlar, politika değişikliğinin muhtemelen 2023 ve sonrasında Çin'deki ekonomik büyümenin önünü açacağına inanıyor.

Dünya Bankası, GSYH'deki büyümenin bu yıl hızla yüzde 4,3'e, gelecek sene de yüzde 5'e çıkacağını tahmin ediyor.

Betashares'in baş ekonomisti David Bassanese, resmi istatistiklere her zaman "biraz şüpheyle yaklaşılması" gerekirken, GSYH rakamlarının "2022'nin son aylarında korkulandan çok daha iyi" olduğunu The Guardian'a söyledi.

Bassanese, Çin'deki perakende harcamalarının ve sanayi üretiminin de geçen ayki piyasa beklentilerinden daha güçlü olduğunu söyledi:

Bu durum ekonominin, geçen ay Kovid kısıtlamalarının kısmen azaltılmasından fayda sağlamaya çoktan başlamış olabileceğini ve bu yılın ilk birkaç ayında daha da güçlü bir şekilde toparlanmak için iyi bir konumda olduğunu gösteriyor.

Geçen hafta Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdürü Kristalina Georgieva, Pekin'i ekonomisini yeniden açmaya devam etmeye çağırdı:

Çin için en önemli şey, bu yoldan sapmaması ve yeniden açılma sürecinden geri dönmemesi. Bu yolda devam ederlerse, yıl ortasında ya da o civarlarda Çin ortalama küresel büyümeye olumlu katkıda bulunan bir ülke haline gelecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU