Fransa’da Yahudi mezarlığına saldırı: 100’den fazla mezar taşına gamalı haç çizildi

Saldırıyı kınayan İçişleri Bakanı Castaner, ulusal çapta nefretle mücadele birimi oluşturulacağını duyurdu

Fransız polisi, Yahudi mezarlığına yapılan saldırının faillerini araştırıyor (AFP)

Fransa’da Yahudilere ait bir mezarlıkta 107 mezar taşına Nazilerin simgesi olan gamalı haçın yanı sıra bazı antisemitik grafitiler çizildi.

Strazburg yakınlarında yaşanan olayla ilgili AFP’ye değerlendirmede bulunan yetkililer, Westhoffen mezarlığında salı günü vandalların verdiği zararla ilgili soruşturma açıldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bas-Rhin’den Yahudi yetkili Maurice Dahan, spreyle mezar taşlarının çoğunun boyandığı saldırıyı “şok edici” diye nitelendirdi.

Mezarlığa yaptığı ziyarette saldırıyı kınayan Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise hükümetin Westhoffen’de yaşananların ardından ulusal çapta nefretle mücadele birimi oluşturacağını açıkladı.

“İnanç hakkına saygı duymak zorundayız” diyen Castaner, özel bir polis ekibinin hadiseyi incelemeye başladığını, yeni ulusal birimin de nefret suçlarıyla mücadeleye odaklanacağını kaydetti.

 

Castaner AFP.jpg
Castaner bizzat incelemelerde bulundu (AFP)

 

Bu arada Westhoffen mezarlığında olanlar, Bas-Rhin’de Yahudi karşıtı saldırılara eklenen son halka oldu.

Bölgenin doğusundaki Schaffhouse-sur-Zorn kasabası yakınlarındaki Yahudi mezarlığında aynı gün benzer bir saldırının daha gerçekleştiği ortaya çıktı.

 

Reuters.jpg
Westhoffen'de gamalı haç çizilen bir mezar taşı (Reuters)

 

Bu yıl şubat ayında Strazburg’un kuzeybatısında Quatzenheim Yahudi mezarlığında 90’dan fazla mezar taşına gamalı haç çizilmişti.

Öte yandan Fransa’da polis kayıtlarına göre Yahudi karşıtı saldırıların sayısı 2018’de bir önceki yıla oranla yüzde 74 artış göstermişti.

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU