Süt içmek yaşam süresini etkilemiyor

Kısa süre önce ABD’de yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, çok sayıda süt, yoğurt ve peynir tüketenler aslında bu ürünleri tüketmeyenlerden daha uzun yaşamayabilir

Araştırmacılar kanser ya da kalp rahatsızlığı olmayan 168 binden fazla kadın ve 49 binden fazla erkeğin süt ürünü tüketim tutarının verilerini inceledi.

Yaklaşık 30 yıl süren araştırma sırasında 51 bin 438 kişi hayatını kaybetti. 

Araştırma sırasında en yüksek oranda süt ürünü tüketenlerin (günde ortalama 4.2 porsiyon) en düşük oranda süt ürünü tüketenlerden (günde ortalama 0.8 porsiyon) yüzde 7 oranında daha fazla hayatını kaybettiği görüldü. 

Araştırmada ikisinin ortasında yer alan kişilerin (günde yaklaşık 1 ile 3 porsiyon) hayattta kalma ihtimalinin en az süt ürünü tüketen bireylerinkiyle benzer olduğu ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Baş yazarının Boston'daki Harvard School of Public Health'den araştırma görevlisi Ming Ding olduğu, The BMJ adlı bilimsel yayında yayımlanan araştırmada,  "Alınan süt ürünü miktarı, ölüm oranının daha düşük olmasıyla ilişikili değildi. Süt ürünlerinin sağlığa etkileri onun yerine geçmesi için kullanılan gıdalara bağlı olabilir" dendi.

Araştımada daha önceki bazı incelemelerde süt ürünleri tüketimiyle aralarında yüksek tansiyon, diyabet, kalp rahatsızlıkları ve belirli kanser türlerinin de yer aldığı bir dizi hastalığa yakalanma riskininin azalması arasında bağlantı kurulduğu belirtildi. 

Ancak başka bir dizi araştırmada da yüksek oranda süt ürünleri tüketiminin bazı kanser türlerine yakalanma riskinin artması arasında bağlantı kurulmuştu. 

Dünya genelinde yaygın olarak tüketilen süt ürünleri önemli bir protein, D vitamini ve kalsiyum kaynağı. Ancak araştırmanın yazarlarının da işaret ettiği üzere süt ürünleri kolesterol ve doymuş yağ gibi sağlığı olumsuz etkileyebilecek içerikler de barındırabiliyor.
 


Peynir ve yoğurtun yaşam süresiyle ilişkisi bulunmadı

Söz konusu araştırma da bilim insanları ABD'deki  "Nurses’ Health Study", "Nurses’ Health Study II", ve "Health Professionals Follow-up Study" adlı 3 ayrı anket çalışmasından aldıkları verileri kullandı.

Bu çalışmalarda katılımcılara her 2 yılda bir sağlık değerlendirme anketleri yapıldı ve ayrıca yeme alışkanlıklarıyla ilgili sorular soruldu. 

Araştırmada bu çalışmalara katılanlardan en fazla süt ürünü tüketenlerin en düşük süt ürünü tüketenlere kıyasla daha az sigara ve içki kullandığı ayrıca daha fazla fiziksel aktivitede bulunduğu da ortaya çıktı.

Bazı durumlarda tüketilen süt ürününün türünün ölüm oranını etkilediği görüldü. 

Örneğin düşük yağlı sütün daha fazla tüketilmesiyle araştırmada incelenen tüm hastalıklar kaynaklı ölüm oranınındaki hafif artışla özellikle de kalp rahatsızlığından ölme olasılığı oranındaki artışla ilişkili olduğu ortaya çıktı. 

Öte yandan tam yağlı sütle, araştırmadaki tüm hastalıklardan ve buna ilaveten kalp-damar hastalıkları ve kanserden ölme riskindeki artışla da bağlantı kuruldu. 

Ancak yoğurt ve peynirin yaşam süresine bir etkisinin görülmediği kaydedildi. 

Beslenmeye bağlı olarak orta karar süt ürünü tüketimi bireylerin daha uzun yaşamasına yol açabilir

Araştırmaya göre kişilerin tükettiği bir porsiyon süt ürününün, kuruyemiş ve baklagillerle değiştirilmesi halinde bu kişilerin araştırma süresince ölme riskinin yüzde 14 azaldığı, aynı işlemin tahıl ürünleriyle gerçekleştirilmesi durumunda da bu kişilerin araştırma süresince ölme riskinin yüzde 11 azaldığı tespit edildi. 

Ancak verilen bir porsiyon süt ürünü yerine bir porsiyon kırmızı et ya da işlenmiş et konulduğunda bu kişilerin araştırma süresince ölme riskinin yüzde 5 arttığı görüldü. 

Çalışma süt ürünlerinin ölüm oranına etki ettiğini kanıtlamaya ya da ölüm oranını doğrudan nasıl etkilediğine yönelik kontrollü bir deney değildi. 

Çalışmanın limitlerinden biri de tüm katılımcıların beyaz ve sağlık sektörü çalışanlardan oluşmasıydı. Farklı etnik grup ve ırklardan ya da meslek ve gelir gruplarından gelen kişiler üzerinde yapılacak çalışmalardaki sonuçların farklı olabileceği belirtildi. 

Çalışmanın sonuç bölümünde elde edilen bulguların, kişilerin beslenmeleriyle ilişkili olarak orta kararda süt ürünü tüketmesinin daha uzun yaşam sürmelerine yol açabileceğini gösterdiği belirtildi. 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU