İşçi Partisi'nde Yahudi karşıtlığı: Corbyn; “Tüm yaşananlar için çok üzgünüm”

“Açıkça” üzgün olduğunu ifade eden İşçi Partisi lideri, parti saflarında Yahudi karşıtı istismar konusunda "gerekeni yaptığına” dair ısrar etti ve Rus bilgi kirliliği iddialarınıysa “komplo teorisi” diyerek reddetti

Corbyn, geçen hafta Birleşik Krallık'ın sağlık sisteminin ABD'ye satılacağına yönelik belgelere ulaştıklarını açıklamıştı (Reuters)

Jeremy Corbyn, İşçi Partisi’ndeki antisemitizm nedeniyle özür dileyerek, “yaşanan her şey için çok üzgün” olduğunu söyledi.

İşçi Partisi lideri “açıkça” üzgün olduğunu söyledi fakat diğer siyasi partilerde de yaşanan soruna dair “gerekeni yaptığı” konusunda ısrar etti.

Corbyn'in son günlerde pek çok vesileyle özür dilemeyi reddetmesinin ardından İşçi Partisi liderine bir süredir Yahudi toplumundan özür dilemesi konusunda baskı yapılıyordu.

Geçen hafta BBC’den Andrew Neil'a verdiği röportajda İşçi Partisi’ndeki antisemitizme ilişkin özür dilemeyi 4 kez reddeden Corbyn, bir gün sonra basın toplantısında konuyla ilgili birçok soruyu da önemsemedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salı günü ITV’nin This Morning programına katılan Corbyn’e yine özür dileyip dilemeyeceği soruldu.

Program sunucusu Phillip Schofield’ın sıkıştırmaları karşısında Corbyn, “Açıkçası yaşanan her şey için çok üzgünüm ama şunu netleştirmek istiyorum: Konuya dair gerekeni yapıyorum ve yaptım. Diğer partiler de antisemitizmden etkileniyor - Liberal Demokratlar, Muhafazakarlar ve biz adaylarımızı bu yüzden seçimden çektik. Bunu her ne şekilde olursa olsun kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Corbyn partisinin Yahudi karşıtı istismara dair gerekenin yapılması konusunda ilerleme kaydettiğinde ısrar ederek, “Partinin lideri olduğumda antisemitizm vakalarıyla ilgilenmek açısından herhangi bir süreç yoktu. Bu süreçleri ben başlattım.

Ayrıca korkunç durumlar için hızlı bir sistem yapılmasını sağladım ve bunu temmuzda partimizin ulusal yürütme organına sundum. Partide ayrıca bir eğitim süreci de başlattım” ifadelerini kullandı.

Hahambaşı Ephraim Mirvis’in geçen hafta Corbyn’in başbakanlığın muhtemel adayı olmasından Britanyalı Yahudilerin “haklı bir şekilde endişeli” olduklarına ilişkin yorumu sorulduğunda İşçi Partisi lideri, şunları söyledi:

Hahambaşının yorumlarının gerçekten ne için olduğuna bakılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda benimle iletişime geçmedi. Onunla görüşmekten ve konuşmaktan mutluluk duyarım, toplumumuzdaki Yahudi cemiyetinin herhangi bir kesiminin temsilcileriyle konuşmaktan mutluluk duyarım çünkü antisemitizmin çok tehlikeli bir zehir olduğunu biliyorum.

Corbyn ayrıca İşçi Partisi’nin, Birleşik Krallık'la ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasına ilişkin resmi belgeleri yayımlamasının, Rus müdahalesinin sonucu olabileceği yönündeki iddiaları “komplo teorisi” diye nitelendirerek reddetti.

İşçi Partisi, müzakereciler arasındaki herhangi bir serbest ticaret anlaşmasında sağlık sisteminin rolünü de içeren tartışmaları ortaya çıkaran belgelerin, sağlık sisteminin Muhafazakarların yönetimi altında “satılmaya hazır” olduğunu gösterdiğini belirtti. Muhafazakar Parti bu iddiayı şiddetle reddetmişti.

Söz konusu belgelerin daha önce Reddit sitesinde yayımlandığının ortaya çıkmasından sonra, Isle of Wight’tan yeniden parlamentoya seçilebilmek için yarışan Muhafazakar Bob Seely, Corbyn’in “farkında olmadan Rus bilgi kirliliği kampanyasının bir parçası" olabileceğini iddia etti.

Konuya ilişkin sorulan soruya Corbyn, “Bugüne kadar hiçbir aşamada, bu yeni komplo teorisi ortaya çıktığında, hiç kimse bu belgenin doğruluğunu veya gerçekliğini sorgulamadı” dedi.

Corbyn ayrıca şunları ekledi:

Eğer belge doğru değilse, bu zamana kadar oradaydı da niçin hiçbir bakan, hiçbir hükümet yanlış olduğunu iddia etmedi? Gerçekte, ilk aşamada Liam Fox’un (eski uluslararası ticaret bakanı) sonrasındaysa yetkililerin müdahil olduğu tutanaklar mevcut ve Donald Trump’ın kendisi, bizim Ulusal Sağlık Sistemi’mizi de içeren her şeyin masada olduğunu söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU