Yemen’de iç savaşın en ağır yükünü engelliler çekiyor

Çatışmalar nedeniyle çok sayıda kişinin yaralandığı ve sağlık kuruluşlarının birçoğunun hizmet veremediği ülkede insani yardımın dağıtılması ve uygun koşulların sağlanması noktasında engellilerin önünde büyük zorluklar bulunuyor

Savaşın sürdüğü Yemen'de engelli sayısı artıyor (AP) 

Uluslararası Af Örgütü’nün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde yayımladığı rapor, Yemen’deki iç savaşın bedelini en çok da engellilerin ödediğini, bu kişilerin dışlandığını ve insani yardımdan önemli ölçüde mahrum bırakıldığını ortaya koydu.

Londra merkezli grubun 50 sayfalık raporunda, dünyanın en kötü insani krizinde “en büyük risk grubunda yer alan ve en çok dışlanan kişiler” olarak tanımlanan Yemenli engellilere yardımın ya yetersiz kaldığı ya da hiç yapılmadığı vurgulandı.

Engelliler, hükümet yetkilileri ve yardım görevlileriyle yaklaşık 100 görüşmenin yapıldığını aktaran raporda, engelli Yemenlilerin hayatta kalma mücadelelerinde karşılaştıkları göz korkutucu zorluklar belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mülteci kamplarında tuvaletlere ulaşımın güçlüğü, tekerlekli sandalye, değnek ya da protez ürünlerin olmaması gibi engellileri çadırda kalmaya mahkum eden şartlara dikkat çekilen raporda, engellilerin tuvalete emekleyerek gittiği ve gıda dağıtım alanlarına ulaşmada büyük meşakkatlere katlanmak zorunda kaldığı ifade edildi.

Kuruluşun Kriz Müdahale Kıdemli Danışmanı Rawya Rageh, “Yemen’de insani müdahalenin boyutunun sınırları zorladığını elbette biliyoruz. Ancak bu sadece fonlara erişim meselesi değil. Çağrı yaptığımız husus; engellilerinin haklarının öncelikli olarak ele alınmasına dair bakış açısının değiştirilmesidir” dedi.

Associated Press’in aktardığı habere göre Yemen’deki savaşta 100 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı. Sağlık kuruluşlarının çoğunun hizmet veremediği ülkede yaralılardan birçoğu engelli durumuna düştü.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yaptığı tahminlerse, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleriyle İran destekli Husiler arasında savaşın sürdüğü Yemen’de en az 4,5 milyon kişinin, yani nüfusun yüzde 15’inin engelli durumuna düştüğünü işaret ediyor.

 

 

IRC: Savaş sürerse çocuklar için açlık oranı 20 yılda düzelmez

Öte yandan Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin (IRC) dün paylaştığı başka bir rapor Yemen’deki insani trajedinin ulaştığı noktayı gündeme getirdi.

Raporda mevcut rakamlara göre çocuklar arasındaki açlık oranının Yemen’de savaş öncesi duruma gelmesinin 20 yıl sürebileceği belirtildi.

IRC ayrıca Yemen’deki çatışmaların 5 yıl daha devam etmesi halinde insani yardım için gerekli bütçeyi ayırmada savaşın uluslararası kamuoyuna bedelinin 29 milyar dolar (yaklaşık 166 milyar TL) olacağı öngörüsünde bulundu.

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU