Türk Yahudi toplumundan yeni bir yardım oluşumu: YAD

Türkiye’de yaşayan ihtiyaç sahibi 312 Türk Yahudi aile için Matan Baseter örgütü tarafından yeni bir yardım kuruluşu oluşturuldu

Fotoğraf: Şalom

1917’deki Balkan Savaşları'nda ölen Yahudi askerlerin ailelerine yardım amacıyla kurulan Matan Baseter’in yönetiminde görev alan Dan Weinstein, Türk Yahudi toplumunun sosyal yardım faaliyetleri için yeni bir çatı oluşumuna gidildiğini söyledi. 

Türkiye'de yaşayan Musevilerin çıkardığı haftalık Şalom gazetesinden Sibel Konfino’ya konuşan Weinstein, Türk Yahudi toplumunda yardıma ihtiyaç duyan bireylerin sayısının hızla arttığını ifade etti.

Weinstein, Türkiye’de ihtiyaç sahibi 312 aile ve 700 yaşlı ve hasta bireyin olduğunu belirtti.

"Toplumumuzda yardıma ihtiyaç duyan bireylerin sayısı maalesef çok hızla artıyor" diyen Weinstein, "Bizim de, bir taraftan bu ihtiyaca cevap vermeye çalışırken diğer taraftan büyüyen ihtiyaçlara uyacak bir yapıya kavuşmak için çalışmamız gerektiğini anladık. Bu konuya sloganımızda olduğu gibi “Kardeşlerini kalplerinde seven” birkaç arkadaşın katılımı ile kurulan bir çalışma grubunda, durumumuzu, geleceği ve bunun için nasıl yapılanmamız gerektiğini gözden geçirdik. Hatta bu çalışmada  bize yol gösteren bazı eğitmenlerin katkısını da aldık." diye konuştu.  

YAD İbranice 'el' demek

Weinstein'e göre, ‘YAD’ İbranice el demek. Türkçe de ise ‘el’ bir anlamıyla yabancı demek.  Aynı zamanda ‘el’ yardım için uzatılan 'el' manasına geliyor. 

Bu nedenle YAD isminin tercih edildiğini aktaran Weinstein, "Artık, Türk Yahudi toplumunun sosyal yardım için kurulan çatı organizasyonunun adı: YAD'dır" ifadelerini kullandı. 

"Bizim  ihtiyaçlılarımız gizli ve öyle kalmalı zaten!"  diyen Weinstein, şunları kaydetti:

"Biz dokunduğumuz insanların nasıl mutlu olduğunu bilsek de bunu bilmeyen bireylerimize anlatamamak ve onlara, 'Yardım edin, bu işin bir tarafından tutun, gönüllü olun' dediğimiz zaman anlaşılamamak inanın çok zor, çok acı. Gördüğümüz tablo, 312 aile ve 700 kadar ihtiyaçlı bireyimizin her türlü maddi ve manevi ihtiyacına cevap vermeye çalışan bir avuç insanın hem toplumumuzca daha çok tanınmaya hem daha çok gönüllü bireylerce desteklenmeye ve tüm yapılanların çok daha iyi bilinebileceği bir çatı organizasyonunu ihtiyaç duyulduğuydu.

"Türk Yahudi toplumunun yardım hizmetleri çeşitlidir" 

Weinstein, çatı oluşumunun en önemli yararlarının; yardım toplamanın kolaylaştırılması, tek elden toplanması, daha iyi değerlendirilmesi, gönüllü arayışlarının tek bir odaktan yapılması amacıyla faaliyet yürüteceğini vurguladı. 

Türk Yahudi toplumunda sosyal yardım hizmetlerinin çok çeşitli olduğuna dikkati çeken Weinstein, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Toplumumuzdaki sosyal yardım hizmetleri sadece 312 aile veya 700’ü aşkın bireye kalbimizdeki sevgi ile dokunan ve onlara her ay gıda, yakıt, giyecek, sıcak yemek, nakit ve ek sosyal sigorta primi yardımı yapan Matan Baseter’den ibaret değil. Bu desteklerin dışında en az 700’ü aşkın ihtiyaçlımıza ulaşan, gereken sağlık bakımını görebilmeleri için gece gündüz uğraşan ve hayatlarını her şekilde kolaylaştırmaya çalışan ‘Kapınıza Sağlık’, yaşlılarımıza anlamlı sosyal bir hayat şansı sağlamaya çalışan ‘Day Care’ de YAD’ın bir parçası.

 

Şalom

DAHA FAZLA HABER OKU