Çin 28 yılın rekorunu kırdı

Uluslararası piyasaların “Zayıflıyor mu?” endişesiyle bir süredir takip ettiği Çin, 2018’de 28 yılın en düşük performansını göstererek yüzde 6,6 büyüdü

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, 2018’de son 28 yılın en düşük büyümesini yaşadı. 

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre 2016’da yüzde 6,7, 2017’de yüzde 6,9 büyüyen ülke, 2018’de yüzde 6,6 oranında büyüme performansı gösterdi. Çin Başbakanı Li Kıçiang’ın geçen yıl ülkenin 2018'deki ekonomik büyüme hedefinin yüzde 6,5 civarında olacağını açıklamıştı. 

İstatistik Bürosu Başkanı Ning Cicı, ülkesindeki gayri safi yurt içi hasılanın 90 trilyon yen yani 13,28 trilyon doları geçtiğini söyledi. 

Ning, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşının ekonomi üzerindeki ilk belirtilerinin geçen yılın ikinci çeyreğinde görülmeye başlandığını söyledi. 

"Çin-ABD ekonomik ve ticari sürtüşmeleri ekonomiyi gerçekten etkiledi ancak bu etki tamamen kontrol edilebilir" diyen Ning, ticaret savaşının sadece Çin ve ABD'yi değil, bütün dünyayı etkilediğini ancak ekonominin bu etkinin üstesinden gelerek ilerlemeye devam edeceğini dile getirdi.
 


Uluslararası piyasalarda Çin endişesi bir süredir devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ocak 2018’de Çin’e uyguladığı ek gümrük tarifleriyle başlayan, Çin’in de misillemeyle cevap verdiği, yıl boyunca ise şiddeti giderek artan ABD-Çin ticaret savaşı, yeni yıldaki ilk etkisini Çin’in imalat sektöründeki daralmayla kendini gösterdi. 

31 Aralık’ta açıklanan ve şirketlerin satın alma taleplerini ölçen imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), 49,6’ya gerileyerek 2016’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Endekste 50’nin altı daralmayı işaret ediyor.

 

 

Çin’in sanayicisini olumsuz etkileyen, iç talebi daraltan bu savaş ABD’de başlayıp yine ABD’yi de vurmuş durumda. Bunun en belirgin örneği, dolardaki yükselişe de en fazla gerekçe olarak gösterilen Apple açıklaması oldu. 

Dünyanın piyasa fiyatı en yüksek şirketi Apple, 20 yıldan sonra ilk kez satış tahminini düşürdü. Şirketin CEO’su Tim Cook, yatırımcılara gönderdiği mektupta “Bazı kilit gelişen piyasalarda bazı zorluklar algılıyorduk, ancak özellikle Çin'de olmak üzere ekonomik yavaşlamanın boyutunu önceden göremedik” dedi. 

Bu açıklamanın ardından gelişen ekonomi piyasalarının çoğu değer kaybetti. 

İki ülke arası “geçici ateşkes” 

Çin ve ABD'den üst düzey heyetler Pekin'de 7-9 Ocak tarihlerinde ticari müzakereler için bir araya gelmiş, önceden iki gün olarak planlanan ve iki tarafın ortak kararıyla bir gün daha uzayan müzakereler sonrasında somut bir sonuç açıklanmamıştı. 

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında yaptıkları görüşmede, ülkeleri arasında bir süredir devam eden "ticaret savaşı"nın yeni tarifelerle büyümesini önleyecek 90 günlük "ateşkes" üzerinde mutabık kalmıştı.

Washington yönetiminin 200 milyar dolarlık Çin ürününe uyguladığı gümrük vergisi oranını 1 Ocak 2019 itibarıyla yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseltme kararını askıya almasını sağlayacak "ateşkes", tarafların birbirlerine karşı yeni gümrük vergileri getirmelerinin de önüne geçmişti.

DAHA FAZLA HABER OKU