Corbyn, ABD Başkanı Londra'ya doğru yola çıkarken Boris Johnson'ın "dünyanın önde gelen Trump dalkavuğu" olduğunu söyledi

Londra Köprüsü'ndeki terör saldırısından iki gün sonra, İşçi Partisi lideri Irak ve Libya işgallerini de "bizi yurdumuzda daha güvensiz" kılıyor diyerek suçladı

Jeremy Corbyn, "Britanya'nın Donald Trump'ın kuyruğuna takılmayı bırakma vakti geldi" dedi (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın bu haftaki Britanya yolculuğu öncesinde Jeremy Corbyn, Boris Johnson'a, "dünyanın önde gelen Trump dalkavuğu" olmayı bırakmasını söyledi.

İşçi Partisi'nin lideri, hükümeti, dünyayı "tehlikeli bir yola" sokan Trump'a karşı duramamakla suçlayarak "Britanya'nın Donald Trump'ın kuyruğuna takılmayı bırakma vakti geldi" dedi.

Dış politikaya dair önemli konuşmasında Corbyn, “iklim değişikliği reddinden İsrail aşırı sağına verdiği koşulsuz desteğe, ırkçılıktan Çin'le çatışmasına kadar” Trump'ın siciline saldırdı.

Ve şöyle dedi:

Britanya, değerlerimizi tanımayan ABD yönetimine düşüncesizce yaranmadan, kendi dış politikasını oluşturmak zorunda. İşçi Partisi yönetiminde Britanya dünyada kendi sesine sahip olacak ve güvenlik, barış ve adalet konusunda dik duracak. Gerçek güvenliğe giden yol budur.

10 Numara sevilmeyen ABD Başkanı'nın "dostu" Boris Johnson'a vereceği desteğin genel seçim kampanyasında ters tepeceğinden korkuyor. Bu yüzden de NATO zirvesi kapsamında salı günü başlayacak iki günlük ziyaret konusunda gergin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Corbyn, Londra Köprüsü'ndeki terör saldırısından iki gün sonra yaptığı konuşmasında ayrıca Irak ve Libya işgallerini "bizi yurdumuzda daha güvensiz" kılıyor diyerek suçlamasıyla münakaşayı göze aldı.

İşçi Partisi lideri, "Bu suçun sorumlusu teröristler, onların maddi destekçileri ve örgütleyicileridir" diyerek hiçbir şeyin “teröristleri canice eylemlerinden aklamaması” gerektiğini söyledi.

Corbyn ayrıca şunları ekledi:

Halkı korumak istiyorsak, güvenliğimizi tehdit eden şey konusunda dürüst olmalıyız. Terörizm tehdidi, yalnızca dış politika sorunlarına indirgenemez ve indirilmemelidir. Fakat birbirini izleyen hükümetlerin eylemleri bu tehditi azaltmak yerine sıklıkla artırdı.

Geçmişteki bu savaşlarla ilgili Corbyn şunları söyledi:

16 yıl önce Irak'ın işgaline karşı uyarıda bulunmuştum. Bunun savaşları, çatışmayı, terörizmi ve gelecek nesillerin sefaletini besleyecek bir çatışma, nefret, sefalet, çaresizlik sarmalına yol açacağını söylemiştim. Öyle de oldu ve bugün hala bunun sonuçlarına katlanıyoruz. 

Corbyn, 2011'deki Libya Savaşı'yla ilgiliyse şöyle konuştu: “Britanya, geniş bir kontrolsüz alan yaratan, bölgedeki sefalete katkıda bulunan ve bizi daha az güvenli kılan bu çatışmaya katılmamalıydı” dedi.

Corbyn ayrıca ABD'yle "yakın ilişkinin" süreceği konusunda ısrar ederek başbakan olarak Trump'la görüşmeye istekli olacağını belirtti.

Ancak “Noel haftasındaki” ilk ziyaretini Berlin'e, Angela Merkel'e yapacağını söyledi ve “Alman pazarına yapılacak bir gezinin gerçekten iyi bir fikir olacağını düşünüyorum" diye espri yaptı.

Corbyn, “Dünya sahnesindeki duruşumuz ve sahip olduğumuz kaynaklar, uluslararası dayanışma ve barış için bir güç olmak adına muazzam bir kapasiteye sahip olduğumuzu gösteriyor” diyerek İşçi Partisi'nin BM barışı koruma operasyonlarına fazladan 100 milyon sterlin (yaklaşık 743 milyon TL) daha harcayacağını duyurdu.

Corbyn, "hiçbir başbakanın ülkemizi savaşa sokarken demokrasiyi baypas edemeyeceğini garantileyecek" bir Savaş Yetkileri Yasa Tasarısı'nı da doğruladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU