Et fazlası olan Türkiye Rusya'dan et alacak, domates satacak

Rusya ile yapılan yeni anlaşma ile sıfır gümrükle 5 bin ton kırmızı et ithal edilecek. Ancak depolarda hâlen 25 bin ton et alıcısını bekliyor

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 11’inci Dünya Gıda ve Tarım Forumu’na katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Rusya ile domates ve et ticaretinde alınan bazı kararları açıkladı. 

19 Ocak’ta basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Pakdemirli, Rusya'ya girişine izin verilen Türk domatesi kotasının 50 binden 100 bin tona yükseltildiğini söyledi. 

Bunun karşılığında da Rusya’dan 5 bin ton karkas et sıfır gümrükle ithal edilecek. Daha sonra bu miktarın artırılması öngörülüyor.

 

 

Konuyla ilgili “Tarım Dünyası” adlı internet sitesinde bir makale kaleme alan Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, hâlen alıcı bekleyen et fazlasına dikkat çekti. 

Depolarda 25 bin tonu aşan etin ihraç edilmesi için hâlâ pazar arandığını, dolayısıyla Türkiye’nin et ithalatına ihtiyacı olmadığını aktaran Yıldırım, söz konusu anlaşmada kazanan tarafın Rusya olduğunu söyledi. 

Türkiye’nin “sınır ihlâli” yaptığı gerekçesiyle Suriye’de bir Rus uçağı düşürdüğü 2015 döneminde Rusya’ya satılan domatesin 300 bin ton civarında olduğunu hatırlatan Yıldırım şu ifadeleri kullandı: 

“300 bin ton ihraç ederken 50 bin tona sevinir olduk. Uçak krizinden sonra Rusya’nın domates dâhil 24 ürüne yasak getirmesi ile bu ülkeye domates ihracatı sıfırlandı. İki yıllık görüşmeler sonucunda 1 Aralık 2017’den itibaren Rusya, Türkiye’den 50 bin ton domates ithalatına izin verdi. Bunun karşılığında Türkiye’den bazı tavizler istendi. Onlardan birisi de canlı hayvan ve et ithalatıydı.” 

“Bir yıl et ithalatına gerek yok” denmişti 

Ulusal Et Konseyi’nin geçen yılın sonunda TÜİK verilerine dayandırarak yayınladığı raporuna göre Türkiye’de besilik hayvan ithalatı 2017’de 2016’ya kıyasla yüzde 64 arttı. Bu oran kesimlik hayvan ithalatından kendini yüzde 417’lik artışla gösterdi. 

Tarım Bakanı Pakdemirli, kasım ayında Konya Tarım Zirvesi'nde yaptığı konuşmada altı ay, bir sene daha Türkiye'nin et ithalatına ihtiyacı olmadığını söylemişti. 

DAHA FAZLA HABER OKU