Boris Johnson: 74 terör hükümlüsü erken tahliye edildi

Geçen cuma günü Londra Köprüsü'nde 2 kişinin ölümü 3 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı düzenleyen Usame Khan'ın terör hükümlüsüyken erken tahliye edildiği ortaya çıkmıştı

Fotoğraf: Reuters

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede 74 terör hükümlüsünün infaz yasaları gereği otomatik olarak erken tahliye edildiğini ifade etti.

Londra'da cuma günü 2 kişinin ölümü, 3 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bıçaklı saldırıyı düzenleyen Usman Khan'ın, geçmişte bir terör hükümlüsü olduğu ve erken tahliye edildiği ortaya çıkmıştı. 

Johnson'ın saldırganın serbest kalırken yararlandığı yasanın, İşçi Partisi hükümeti tarafından çıkarıldığını belirtirken, Muhafazakar Parti'nin iktidarda olduğu son 10 yılda neden yasayı değiştirmediğinin sorulması üzerine ise "Ben yeni bir başbakanım." dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuya farklı yaklaştıklarını söyleyen Johnson, "2003 ve 2008'de (otomatik serbest bırakmaya) karşı çıktım ve şimdi Başbakan olduğuma göre ciddi cinsel, şiddet içeren veya terör suçları işleyen kişilerin erken tahliye edilmemelerini sağlamak için adımlar atacağım." diye konuştu.

Terör suçundan hüküm giyen 74 kişinin, saldırgan Usame Khan gibi erken tahliye edildiğine değinen Johnson, Londra'daki saldırının hemen ardından konuyu gündemlerine aldıklarını ifade etti.

Londra Köprüsü'ndeki saldırı

28 yaşındaki Usman Khan, cuma günü saat 14.00 sıralarında 5 kişiyi bıçakladıktan sonra polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Saldırganlardan ikisi, daha sonra kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybetmişti.

Olayı terör saldırısı olarak niteleyen polis, saldırının Khan'ın da davet edildiği mahkumların rehabilitasyonuna ilişkin konferans sırasında başladığı ve daha sonra konferans salonunun hemen yanındaki Londra Köprüsü'nde devam ettiğini açıklamıştı.

Polis, saldırganın sahte olduğu anlaşılan bir patlayıcı cihaz taşıdığını da duyururken Khan'ın 2012'de Londra Menkul Kıymetler Borsası'na yönelik saldırı planındaki rolü nedeniyle 16 yıl hapse mahkum edildiği ancak infaz kanunları uyarınca erken tahliye edildiği belirlenmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU