Taliban’ın 3,5 yıl esir tuttuğu akademisyen: Sarılarak vedalaştık

Avustralyalı Weeks, esareti sırasında “hiç pes etmediğini” ve bu süreçte Peştuca öğrendiğini söyledi

Timothy Weeks, düzenlediği basın toplantısına kız kardeşleri Alyssa Carter ve Jo Carter'la birlikte katıldı (AAP) 

ABD’li Kevin King’le birlikte Afganistan’da Taliban tarafından kaçırılıp esir tutulduktan sonra bir süre önce serbest bırakılan Avustralyalı Timothy Weeks yaşadıklarıyla ilgili ilk kez konuştu.

Kabil Amerikan Üniversitesi’nin dışında 7 Ağustos 2016’da kaçırılan ve Taliban’la varılan takas anlaşması sonrası 20 Kasım’da serbest kalan 50 yaşındaki akademisyen, küçük, karanlık ve penceresiz hücrelerde tutulduklarını anlattı.

Esareti sırasında Peştuca öğrenen Weeks, kendisini gözetim altında tutan bazı komutanlarla sıcak ilişki kurduğunu da ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Australian haber sitesinin aktardığına göre Weeks, Amerikan Black Hawk helikopteri kendisini ve meslektaşı King’i almaya gelince bazı Taliban komutanlarıyla sarılarak vedalaştığını söyledi.

Sidney’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Weeks, “Bazı korumalar bana sarılıp ‘Şimdi evine, ailene gideceksin’ dediler. Black Hawk helikopterlerini gördüğüm ve özel kuvvetlere teslim edildiğim an, uzun ve çetrefilli çilemin sona erdiğini anladım” dedi.

Weeks, “Bana göre onlar askerdi ve askerler komutanlarından gelen emirlere itaat eder, tercih şansları yoktur. Bana bakmaları emredildiği için oradaydılar. Onlardan hiç nefret etmiyorum. İçlerinden bazıları bana çok saygı duydu ve beni çok sevdi” diye ekledi.

Amerikan Özel Kuvvetleri’nin 6 girişimi başarısız oldu

Esaretinin bu kadar süreceğini hiç düşünmediğini ifade eden Weeks, buna rağmen en nihayetinde kurtarılacağına inandığını dile getirdi.

Weeks, “Her zaman umudum vardı. Asla ve asla ümit etmekten vazgeçmedim. Böyle bir durumda umudunuzdan vazgeçerseniz sizin için geriye çok az şey kalır” diye konuştu.

 

King Weeks AP.jpg
King ve Weeks'in rehin tutuldukları sırada çekilen görüntüleri (AP) 

 

Associated Press’in haberine göre Avustralyalı rehine ayrıca, Amerikan Özel Kuvvetleri’nin kendilerini kurtarmak için 6 kez geldiğini ancak Taliban tarafından başka yerlere götürüldüklerini anlattı.

Weeks, “Bizi almak için 6 denemede bulunduklarını düşünüyorum. Bazı zamanlar yalnızca birkaç saat farkla kaçırdılar” diye ekledi.

Başarısız operasyonların yanı sıra Amerikalı yetkililerin yürüttüğü müzakereler de uzun süre sonuç vermemiş ve sonunda üç Taliban komutanı karşılığında iki rehinenin serbest bırakılması konusunda anlaşılmıştı.
 

Independent Türkçe, Australian

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU