“Y kuşağı, önceki nesillerden daha hızlı ölecek”

ABD’li sağlık sigortası kurumunun yayımladığı rapor, Y kuşağının geleceğine dair kasvetli bir tablo sunuyor

Y kuşağı,  1980 ve 2000 arasında doğanları kapsıyor (Pxfuel)

Y kuşağı, belki de dünyadaki en eğitimli ve en geniş kuşak. Ancak uzmanlar bu kuşaktakilerin ebeveynlerinden daha genç öleceğini düşünüyor.

ABD’li sağlık sigortası kurumu Blue Cross Blue Shield, Y kuşağının sağlık durumuna dair, mevcut eğilimlerin sürdürüldüğü en kötü senaryoları açıkladı. Kasımda yayımlanan rapordaki senaryolar epey kasvetli görünüyor.

Men’sHealth’de yer alan habere göre, Y kuşağının sıklıkla başvurduğu tüm meditasyon yöntemleri ve bisiklet egzersizleri; fiziksel ve zihinsel sağlığının önceki kuşaklardan daha hızlı bozulmasına engel olamayacak.

Araştırmacılar, X kuşağının aynı yaşlardaki bireyleriyle karşılaştırıldığında, Y kuşağındaki ölüm oranlarının yüzde 40’tan fazla artabileceğini belirtti.

Hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi fiziksel rahatsızlıklar, yaşlanma sürecindeki normal seyrini sürdürürken, Y kuşağını obezite ya da davranışsal sağlık sorunları gibi daha “ciddi” problemler bekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vice.com’un aktardığına göre Y kuşağının depresyon, hiperaktivite ve madde bağımlılığı gibi problemleri hızla artıyor. 2014 ve 2017 arasında Y kuşağındaki depresyon ve hiperaktivite vakaları yüzde 30 arttı.

Buna göre 30-39 yaşındaki bireylerin (X kuşağına kıyasla) kalp hastalıkları ve kanser gibi “eski moda” rahatsızlıklardan ölme ihtimali daha düşükken, madde kullanımı, intihar ya da cinayet yüzünden ölme ihtimali daha yüksek. 2017’de 25-29 yaşındaki bireyler arasında bunlara bağlı ölümler yüzde 60’a ulaştı. Söz konusu sebepler bir nesil önce, aynı yaşlarda görülen tüm ölümlerin yarısından daha azını oluşturuyordu.

Raporda ayrıca, Y kuşağını bekleyen senaryoların ekonomik boyutuna da değinildi. Rapora göre Y kuşağının daha çok hastalanması, aynı zamanda daha yüksek işsizlik ve daha az gelir artışı demek.

Üstelik tam da bu noktada bir paradoks ortaya çıkıyor: Bireyler, maddi konulardaki endişeleri arttıkça, daha fazla hastalanıyor.

“Pek çok anket tabanlı çalışmada, Y kuşağındaki alkol kullanımı ve depresyondaki artışın potansiyel nedenlerinden birinin, finansal olduğu ortaya çıktı” diye yazılan raporda, şu ifadeler yer aldı:

Y kuşağının sağlık sorunları olumsuz ekonomik sonuçlar doğurabilir. Bu da sağlık durumlarında olumsuzluklara yol açabilir. Ve tüm bunlar, zaman içinde, davranışsal sağlık sorunlarının daha da yaygınlaşmasına neden olur.

 

Independent Türkçe için derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU