"Türkiye'de HIV ile yaşayanların yüzde 49’u bunu bilmiyor"

Pozitif Dayanışma: Toplumsal önyargılar, damgalanma, ayrımcılığa maruz kalma endişesi gibi nedenlerle kişiler düzenli test yaptırmaktan kaçınmaktadır

Fotoğraf: Reuters

HIV hakkında doğru bilgilerin yaygınlaştırılması için çalışan ve HIV ile yaşayan kişilere akran danışmanlığı veren bir örgütlenme olan Pozitif Dayanışma, 1 Aralık dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Pozitif Dayanışmanı’nın 1 Aralık Dünya AIDS Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’de HIV ile yaşayan kişilerden yüzde 49’unun bu bilginin farkında olmadığını belirtti.

Açıklamada özetle şöyle denildi:

HIV bağışıklık sisteminin zayıflaması ile  fırsatçı başka enfeksiyonlar için vücudu korumasız bırakır. Günümüzde gelişen tedaviler sayesinde eğer HIV ile yaşayan bireyler düzenli ilaç kullanıyorsa HIV’den dolayı gelişecek fırsatçı enfeksiyonlar nedeniyle hasta olmazlar, hayatlarına olağan akışlarında devam eder ve herkes gibi yaşarlar. Dolayısıyla HIV ile yaşamak sürekli bir hastalık hali değildir, HIV ile yaşayanlar da hasta değildir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Önyargılar nedeniyle test yapılmıyor"

HIV’in tanımlanmasından bu yana geçen onlarca sene içerisinde tanı ve tedavi yöntemlerinde çok önemli gelişmeler yaşandı. Ancak güncel araştırmalar gösteriyor ki ülkemizde HIV ile yaşayan kişilerin tahminen yüzde 49’u HIV ile yaşadığını bilmiyor. Türkiye’de HIV tanısı almak ve tedaviye erişmek zor gibi görünmese de toplumsal önyargılar, damgalanma, ayrımcılığa maruz kalma endişesi gibi nedenlerle kişiler düzenli test yaptırmaktan kaçınmaktadır.

"Sağlık çalışanları doğru ve yeterli bilgiye sahip değil"

Devlet hastanelerinde ya da özel kliniklerde test için ısrarla kimlik bilgilerinin istenmesi, sağlık çalışanlarının HIV hakkında yeterli ve doğru bilgiye sahip olmamaları, ayrımcı tutum ve davranışlar sergilemeleri kişilerin düzenli test yaptırmalarının önünde ciddi engeller teşkil etmektedir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından HIV alanında çalışan sivil toplum örgütleri de sürece dahil edilerek tüm sağlık çalışanlarına, doğru ve güncel bilgilerle, damgalama ve ayrımcılığın önlenmesi amacıyla eğitimler düzenlenmelidir.

Beş soruda HIV

Pozitif-İz Derneği'nden Yasin Erkaymaz da Kaos GL’nin HIV hakkındaki sorularını yanıtladı.

Kaos GL’nin “Beş Soruda HIV!” başlıklı videosu şöyle:

Türkiye'de kimlik paylaşmadan HIV testi yapan klinikler

Pozitif Yaşam Derneği'nin aktardığına göre  İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Mersin’de önyargısız bir ortamda test öncesi ve sonrası danışmanlık alarak ücretsiz ve anonim HIV testi yaptırabileceğiniz merkezlerden hizmet alabilirsiniz.

Bu klinikler şöyle:

  • İstanbul Beşiktaş Belediyesi Sağlıklı Yaşam Merkezi,
  • İstanbul Şişli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü,
  • İstanbul Pozitif Yaşam Derneği Test Projesi,
  • Ankara Çankaya Belediyesi Halk Sağlığı Merkezi,
  • İzmir Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü,
  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışma Merkezi,
  • Bursa Nilüfer Belediyesi Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU