Pembe ekipmanlı özel bir kadın timi kuran Delhi polisi cinsiyetçilikle suçlanıyor

Emekli bir memur, “Sadece kadın memur oldukları için onlara kadınsı renkte araçlar verilmemeli. Bu, üniformanın ruhuna aykırı" dedi

Şehirde kadına yönelik şiddetin artması nedeniyle böyle kararın alındığı belirtildi (ANI)

Delhi Polisi, pembe mobilet ve kaskları olan özel bir kadın devriye birimi kurduğu için cinsiyetçilikle suçlandı. Uygulamayı eleştirenler pembe mobilet ve kaskların toplumsal cinsiyet kalıplarını beslediğini savunuyor.

16 polis memurundan oluşan polis birimi, polisin kadınlara daha "cana yakın" hale getirilmesi amacıyla kuruldu.

Eylülden bu yana Delhi'nin kuzey doğusunda devriye gezen özel birimdeki memurlar, kadınların en çok tehlike altında olduğunu düşündükleri alanlarda kadınlara karşı işlenen suçları durdurmayı hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2007'den 2009'a kadar Uttar Pradeş Emniyet Genel Müdürü olan Vikram Singh, pembe mobilet ve kaskları şiddetle eleştirerek üniformaların istisnasız biçimde herkese uygulanması gerektiğini savundu.

The Hindustan Times'a konuşan emekli memur, “Bir memur üniforma giydiğinde herhangi bir ayrımın gözetilmemesi gerekir” dedi.

Buna üniforma denmesinin nedeni bu. Sadece kadın memur oldukları için onlara kadınsı renkte araçlar verilmemeli. Bu üniformanın ruhuna aykırı. Üniforma, araçlar, silahlar veya mühimmatta hiçbir ayrım gözetilmemeli.

2014'te kurulan bu özel birim, var olduğu süre boyunca bir takım değişiklikler geçirdi. Memurlar başta bisiklet kullanıyordu ama daha sonra onlara bisiklet yerine mobilet verildi.

Memurların kullandığı mobiletler başlangıçta beyazken eylülde pembeleriyle değiştirildi.

 

 

Kuzeydoğu polisi komiser yardımcısı Ved Prakaş Surya, memurların bir öğlen vardiyası yaptıklarını ve daha sonra bir vardiya da genç kızların okuldan çıktığı, kadınların ve çocukların parklara gittiği döneme denk gelebilmek için akşamın erken saatlerinde yaptıklarını söyledi.

Surya gazeteye, “Her iki cinsiyetin de giydiği üniforma benzer olduğundan kadın timler belli bir mesafeden farklı görünmüyor” dedi.

Yollarda denetimi sağlayacak ama yine de cana yakın bir kadın timi istiyorduk.

Alt rütbeli bir kadın polis memuru, Asian News International'a (ANI) şunları söyledi:

Pembe rengin seçilmesindeki amaç, kadınlara bize tereddütsüz yaklaşabilmeleri için güven vermek. Kadınlar bizi gördüklerinde mutlu oluyor. Uygulamanın ardından kamuyla polis etkileşimi arttı. Bize pul biber, gizli kamera, biber gazı ve silah veriyorlar.

Bu karar bu hafta içinde kadınların onlarca yıldır kadın ziyaretçilere yasaklı ünlü bir Hindu tapınağına gittikten sonra yine öfkeli protestocuların saldırısına uğramasının ardından geldi.

Hindistan'ın güneyindeki Kerala'da bulunan Sabarimala tapınağını 10 ila 50 yaş arasında tanımlanan "adet çağındaki" kadınların ziyaret etmesi 1972'den bu yana yasak.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, geçen yılın eylül ayında yasağı kaldırmıştı. Fakat bu karar, hukuki bir meydan okuma başlatan Hindu milliyetçileri arasında öfkeye yol açtı.

Salı günü bir kadın aktivist bir göstericinin biber gazı sıkmasıyla hastaneye kaldırıldı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU