Sağlıklı bir uyku için kahve içmeyi saat kaçta bırakmalıyız?

Araştırmacılar, günün belli bir saatinden sonra kahve tüketmenin uyku bölünmesine yol açtığını söylüyor

Günlük kahve tüketiminin 4 fincanı geçmemesi öneriliyor

Kahve, çoğumuz için günlük rutinin vazgeçilmez bir parçası. Sabahları ya da öğleden sonra çöken ağırlıkla baş etmek için ihtiyaç duyduğumuz yoğun enerjiyi bize sağlıyor.

Bununla birlikte, saat 13:00 latte'nizin etkileri saat 16:00'ya kadar ortadan kaybolup başka bir fincan istemenize sebep oluyorsa, bilime göre bünyenizi kafeinsiz bırakmanız gerekiyor.

Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2’den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.

Klinik Uyku Tıbbı Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, araştırmaya katılanlar kafeinin etkilerini hissetmese de, yatmadan 6 saat önce kafein tüketilmesinin uykuyu etkilediği ortaya kondu. Her ne kadar çalışmaya katılanlar sorunsuz şekilde uykuya dalmış olsalar da, araştırmacılar, yatmadan hemen önce, yatmadan üç saat önce ve yatmadan altı saat öncesine kadar tüketilen kafeinin uykuyu bölücü etkileri olduğu bulundu.

Ayrıca gece içilen kahve, vücut saatini bozarak vücudunuzda jet-lag etkisi yapabilir. 

İngiltere ve ABD'deki araştırmacılar tarafından yürütülen ve Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan araştırmalara göre, uyumadan üç saat önce vücuda çift espresso mukabilinde bir içecek almak, vücut saatini neredeyse bir saat geriye alabilir.

Kafein uyku döngüsünü bozmasının yanı sıra bozulmuş bir vücut saati, kalp hastalığı ve Alzheimer gibi sinir dokusu bozukluklarına bağlı rahatsızlıklarla ilişkilendiriliyor.

Kahveyle ilgili bu genel kural tüm kafein içeren içecekler için geçerli, yani öğlen saat 2'den sonra soda ve enerji içeceklerinden kaçınmak iyi bir fikir. Neyse ki, kahveyi tüketmek için en uygun zaman sabah saat 10 ile öğlen vakti arası. Bu saatler
vücudun kafeine en çok ihtiyaç duyduğu ve kullandığı bir zaman aralığı.

Genel tüketim miktarına bakılırsa, Mayo Clinic, kafein alımının günde 400 mg'ı veya kabaca dört fincan kahveyi geçmemesini öneriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

DAHA FAZLA HABER OKU