Hamas, İsrail ile takas anlaşması için müzakereyi kabul etti

İki İsrail askeri, 2014 Gazze-İsrail çatışmaları sırasında Kassam Tugayları tarafından ele geçirilmişti

Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendisini yeni bir hükümet kurma krizinin ortasında ve yolsuzluk davalarıyla yüz yüze bulmasının ardından Netanyahu elindeki son kozları kullanmaya başladı. Bunlardan sonuncusu ise Hamas tarafından Gazze’de esir alınan askerler meselesiydi.

Esirlerin aileleriyle bir araya gelen Netanyahu, bu meselede önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. En yakın zamanda bu esirleri Hamas’ın askeri kolu olan İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın elinden kurtarıp Gazze’den çıkaracağını açıkladı.

Gözlemciler, Netanyahu'nun bu meseleyi İsrail'deki kamuoyunun takdirini  ve üçüncü seçimlere gidilmesi durumunda ek oy kazanmak için kullanmaya çalıştığına inanıyor.

İki İsrail askeri, 2014 Gazze-İsrail çatışmaları sırasında Kassam Tugayları tarafından ele geçirilmişti. Hamas bu esirler hakkında herhangi bir bilgilendirme yapmamaya devam ederken Netanyahu da esirlerin öldürüldüğünü tekrar tekrar öne sürdü.  

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları ise defalarca kez esirlerin hayatta olduğunu, İsrail hükümetinin yalan söylediğini açıkladı. Aynı zamanda 4 esirin bulunduğunu, diğer ikisinin ise Gazze’ye yanlışlıkla girdiklerini belirtti.

Müzakere maratonu

Bu durumdan faydalanan Hamas ise yeni bir mahkum takas anlaşması yapmak için belirli bir süre dâhilinde müzakere maratonuna girmeye hazır olduğunu ve bu konuda uluslararası arabuluculara cevap vereceğini açıkladı.

Birden fazla üst düzey Hamas heyeti, İsrail ile yapılması beklenen bir anlaşma üzerine konuşmak için Kahire'yi ziyaret etti. Uluslararası arabulucular ise müzakere masasına oturulması hususunda Hamas liderleri ile iletişime geçmeye başladı.

Filistin siyasi meselelerindeki araştırmacısı Hussam Ed-Decni, Hamas'ın İsrail ile müzakere etmeye istekli olmasının, takas anlaşmasıyla ilgili müzakerelerin hareketleneceğine işaret ettiğini ifade etti. Aynı zamanda Filistinli mahkumların serbest bırakılmasına dair her türlü fırsatın Hamas tarafından çok iyi bir şekilde değerlendirileceğine değindi.

Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Halil el-Hayya da İsrail’in Gazze’deki esirleri davasıyla ilgili müzakere dosyasında bir ilerleme kaydedildiği bilgilerini reddetti, ancak Hamas’ın müzakere maratonuna girmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Mahmud al-Zahar ise müzakere maratonuna gidilmesinin Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını ve hapishanelerin boşaltılmasını hızlandıracağını ifade etti.

Müzakere maratonu fikri, arabulucuların hızlıca müdahale etmesine ve engellerin aşılmasının önünü açıyor. Aynı zamanda meselelerin çözümünde en hızlı yöntem olan maraton müzakereleri, tüm taraflar için önemli kazanımlar sağlar.

Zahar’a göre Hamas, serbest bırakılacak mahkumların isimlerinin belirlenmesi hususundaki müzakerede bu yönteme başvuracak. Hamas’ın hazırlayacağı isim listesi, arabulucular vasıtasıyla İsrail’e sunulacak.

Zahar, Hamas’ın müzakerelere dair belirli bir zaman sınırı koyması konusunda ise burada kastedilenin zaman değil “hedefler” olduğunu belirtti. Anlaşmanın belli bir sayıdaki oturumlarda gerçekleşmesinin zorunlu olmadığına, belki de yıllar alabileceğine değindi.

Netanyahu’nun İsrail’de üçüncü bir seçimin düzenlendiği takdirde kazanmak için en kısa sürede bu meseleyi sonuçlandırması bekleniyor.

Müzakere heyeti hazır

Konuyla ilgili verilere göre, bir müzakere heyeti oluşturmak için hazır olan Hamas, siyasi tarafın müzakere sürecine başlama kararı almasını bekliyor.

Siyasi analistlere göre, liderlerinin açıklamalarıyla Netanyahu’yu baskı altına almayı hedefleyen Hamas, aynı zamanda İsrail hükümetinin yeni bir takas anlaşmasına gitmesinin kolay olmadığını da biliyor.

Decni, bu açıklamaların Netanyahu'nun yararına olmayacağını ve onu politik çıkmazdan kurtarmayacağını, yalnızca İsrail’deki durgun suyu dalgalandıracağını belirtti. Hamas ise yeni bir mahkum takası hususunda İsrail’in ciddi bedeller ödemesi gerektiğine inanıyor.

Hamas ve İsrail 2011'de de bir takas anlaşması yapmış; Hamas varmayı başardılar. Hamas İsrailli asker Gilad Şalit’i, İsrail ise binden fazla Filistinliyi serbest bırakmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

https://www.independentarabia.com/node/74121

DAHA FAZLA HABER OKU